Kreativci koji šire znanje, humanost i nove vrijednosti dobili milijun kuna

PROSLAVA U VUKOVARU Veselim uličnim festivalom na Trgu Republike Hrvatske obilježen drugi Dan zaklade Novo sutra

Šest udruga s područja Slavonije i Baranje primilo je 700.000 kuna za svoje projekte, a ostatak je zaklada Novo sutra podijelila za stipendiranje izvrsnih studenata.

Obilje dobrih vibracija, nasmijanih i razdraganih lica ispunilo je u subotnje jutro središnji vukovarski trg na drugom Danu zaklade Novo sutra, a pozitivna energija koja je od jutarnih sati strujala Vukovarom otjerala je i maglu koja se raširila cijelom Slavonijom, pa tako i uz obale Dunava i Vuke.

Ništa nije moglo pokvariti ovaj divni dan, osobito ovogodišnjim dobitnicima donacija i stipendija zaklade Novo sutra. Riječ je o šest udruga, odnosno institucija i desetero studentica i studenata s područja Slavonije i Baranje za koje je zaklada izdvojila milijun kuna kako bi financirala njihove vrlo zanimljive, inovativne i korisne projekte, odnosno financijski im pomogla pri studiranju.

HRABRI I ODLUČNI - Ispod šatora na središnjem gradskom trgu svi koji su došli mogli su vidjeti djelić domaće pameti, vrijednih i kreativnih ruku koje negdje skrivene u svojim školskim učionicama i kabinetima stvaraju nove vrijednosti, promiču znanje, nove tehnologije, ali i tradicijske vrijednosti. Mogli su vidjeti hrabre i odlučne djevojčice i dječake, koji unatoč teškoćama u razvoju odašilju poruku optimizma i sreće, humane ljude koji su svoje slobodno vrijeme odlučili posvetiti potrebitima, biti im važan suputnik na njihovim otežanim životnim stazama, talentirane buduće mlade znanstvenike među kojima se možda krije i poneki novi nobelovac kao što je to bio proslavljeni rođeni Vukovarac Lavoslav Ružička... Mogli su vidjeti jednu bolju, plemenitu i humanu Hrvatsku.

- Sve ovo što vidimo ovdje zapravo nam govori da naša zaklada itekako ima svoju svrhu, jer svi ovi divni ljudi koje danas imamo priliku upoznati potvrđuju ispravnost našeg puta i odluke koju je gospodin Pavao Vujnovac, vlasnik tvrtki PPD i Energia Naturalis, donio kada je odlučio osnovati zakladu Novo sutra kako bi financirao projekte i mlade ljude iz naša tri područja djelovanja - humanost, baština i stipendije - rekao je Davor Relatić, upravitelj zaklade koja je ove godine izdvojila milijun kuna za različite projekte i stipendije, pri čemu se više od 700.000 kuna odnosi na šest projekata, a ostatak za stipendiranje izvrsnih studenata. Kako onih koji su stipendije dobili prošle godine na prvom Danu zaklade, tako i novih deset kojima je to uručeno ove subote i koje će zaklada sa 1500 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci u godini pratiti do kraja studiranja, uz uvjet da zadržavaju propisani prosjek ocjena.

- Da smo prošle godine dobro birali potvrđuje činjenica kako svi prošlogodišnji dobitnici stipendija zadržavaju potrebni nivo studiranja i time pokazuju da cijene i naše ulaganje u njih. Inače, imamo i plan tim studentima nakon završetka studija ponuditi posao u tvrtkama u vlasništvu gospodina Vujnovca ako se za to otvori mogućnost - istaknuo je Relatić.

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

ISPUNJENA SVRHA - Ove je godine na njihov natječaj pristiglo 340 prijava za projekte i 85 za stipendije, i to iz cijele Hrvatske, no s obzirom na to da su sjedišta i zaklade i tvrtki koje je financiraju u Vukovaru, fokus su im Vukovar te Slavonija i Baranja.

- U svakom slučaju, vidi se da ispunjavamo svrhu, svake godine sve je više projekata i planiramo povećavati budžet za njih - rekao je upravitelj zaklade.

Na ovogodišnjem Danu zaklade posjetitelji su imali prigodu vidjeti i jedan konkretni proizvod nastao zahvaljujući prošlogodišnjoj donaciji. Riječ je o električnom motoru E-Chopper, koji je bio najveća atrakcija prošle subote u Vukovaru. Izrađen je u elektroničko-robotičkom kabinetu Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, koji je sa 240.000 kuna financirala zaklada Novo sutra.

- Ideju smo skinuli s YouTubea, a zahvaljujući zakladi Novo sutra došli smo do sredstava da projekt i realiziramo s ciljem promocije škole, ali i samih vozila koja su danas trend. Služit će nam u nastavi za predavanja iz električnih vozila. Od ideje do realizacije prošlo je tri mjeseca, jer je trebalo osmisliti konstrukciju, u čemu nam je pomogao prijatelj Saša Krtinić, inače otac našeg bivšeg učenika - rekao je profesor Zoran Konjević koji je s kolegom Borisom Ivankovićem vodio ovaj projekt.

- Preostala je još ugradnja elektroinstalacija koju ćemo raditi u sklopu nastave s učenicima. To je dio projekta u kojem će i oni sudjelovati u konkretnim radovima, a napravit ćemo i bateriju koja će biti prilagođena dimenzijama prostora u kojem će biti smještena. Vozilo nas je stajalo oko 13.000 kuna, ali ništa od toga ne bi bilo bez zaklade Novo sutra - rekao je Konjević.

Neizmjerno sretna bila je i Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma u Vukovaru koji upravlja i rodnom kućom nobelovca Lavoslava Ružičke, u kojoj su pokrenuli projekt Mladi kemičari, koji se održava u sklopu Ružičkinih dana. No sada s ciljem daljnje popularizacije znanosti među mladima u suradnji s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba i njihovu veliku pomoć došli su na ideju da se u Ružičkinoj kući oformi mini laboratorij.

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

- Tamo bi se učenicima osnovnih i srednjih škola te drugim zainteresiranima omogućio susret s kemijom na popularan način, da se razbiju tabui da je to nešto teško i nedostižno. Fakultet će nam donirati svoju stariju opremu iz laboratorija, a mi smo dobili potporu zaklade za kupnju nove opreme, čime ćemo oformiti laboratorij - istaknula je Miličić, dok su studenti zagrebačkog fakulteta zainteresiranima pomagali u izvođenju jednostavnih i neopasnih, ali zanimljivih i atraktivnih pokusa.

ZADOVOLJSTVO - Poseban razlog za zadovoljstvo imali su dobitnici stipendija. Tako nam je Marina Piškorjanac (23), studentica 5. godine Odjela za matematiku u Osijeku, rekla da će joj stipendija puno značiti za završetak studija.

- Redovan sam student i studij nisam prekidala čak ni kada sam ostala trudna, odnosno nakon što sam prije 15 mjeseci rodila kćer. Kako još ne radim, ova stipendija bit će mi od velike pomoći, ali i dodatni poticaj da nastavim predano raditi - rekla je Marina, a slično razmišlja i Marta Košćak, studentica 5. godine kemije u Zagrebu.

- Velika je stvar dobiti ovu stipendiju, jer sam ušla u svojevrsnu prijelaznu godinu iz svijeta mladih u svijet odraslih. Osim u samome studiju, stipendija će mi pomoći u unapređenju drugih znanja, poput učenja dodatnih stranih jezika i širenja vidika - istaknula je Marta, koja je kao i Marina naglasila da se nakon završetka fakulteta vidi jedino u Hrvatskoj. Možda i u PPD-u, odnosno Energiji Naturalis ako se pruži prilika.J

Puno lijepoga moglo se vidjeti na malom uličnom festivalu, gdje su najmlađe zabavljali žongleri, mađioničari i akrobati. Program su vodili voditelji Iva Šulentić i Ivan Vukušić, koji su neposrednošću dodatno poticali dobru atmosferu.

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

Školske zadruge vukovarskih osnovnih škola priredile su izložbu radova, na kojoj se moglo vidjeti njihovo skriveno blago, vidjeli smo osječke “Lege za djecu superjunake”, velike humaniste koji slobodno vrijeme koriste kako bi pomogli osobama s posebnim potrebama i invaliditetom, a nastupio je i bend Osječki biseri. Njegovi su članovi polaznici Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” iz Osijeka, djeca s teškoćama u razvoju koja su pokazala da teškoće ne moraju biti prepreka u želji da pokažu koliko su talentirani. Izvedbe pjesma “Život nije siv” Mie Dimšić i “Tajna najveća” Marte Nikolin i Miroslava Škore oduševile su okupljene, a prije nego što je službeni dio programa završen, na pozornicu se popela Zsa Zsa i održala koncert.


Projekti koje podržava zaklada Novo sutra:

OSNOVNE ŠKOLE GRADA VUKOVARA

Projekt “zadruge osnovnih škola grada Vukovara”

DONACIJA: sredstva za unapređenje rada školskih zadruga 6 osnovnih škola grada Vukovara

VRIJEDNOST DONACIJE: 300.000,00 kn

• Nositelj projekta: Osnovna škola Blage Zadre

• Cilj projekta je poticanje stvaralaštva i poduzetničkog razmišljanja kod djece te učiniti školsku zadrugu samoodrživom u budućnosti

• Donacija svakoj školi omogućava kupovinu sredstava za rad i proizvodnju u budućnosti (strojeve, materijale, alate)

HRVATSKI DOM VUKOVAR

Projekt “mini kemijski laboratorij u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke”

DONACIJA: sredstva za uređenje i opremanje mini kemijskog laboratorija

VRIJEDNOST DONACIJE: 60.000,00 kn

• Cilj projekta je popularizacija znanosti među mladima i edukacija djece i mladih korištenjem mini kemijskog laboratorija

DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Projekt “vozilo koje život znači”

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra, urucene donacije i stipendije.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

DONACIJA: kupnja vozila prilagođenog osobama s invaliditetom

VRIJEDNOST DONACIJE: 260.000,00 kn

• Prilagođeno vozilo s ugrađenom invalidskom rampom koristit će se za transport teško pokretnih i nepokretnih osoba oboljelih od multipleskleroze

CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE IVAN ŠTARK IZ OSIJEKA

Projekt “neurofeedback uređaj”

DONACIJA: kupnja neurofeedback uređaja i osposobljavanje zaposlenika za rad uređajem

VRIJEDNOST DONACIJE: 84.172,13 kn

• Cilj projekta je uvođenje terapije liječenja osoba s mentalnim poteškoćama Neurofeedback uređajem u redovan rad centra.

LEGE ZA DJECU SUPERJUNAKE IZ OSIJEKA

Projekt “mobilne platforme za voženje osoba s invaliditetom na biciklu”

DONACIJA: sredstva za proizvodnju platformi i prilagodbu bicikla za voženje osoba s invaliditetom

VRIJEDNOST DONACIJE: 12.000,00 kn

• Cilj projekta je integracija djece u invalidskim kolicima u svijet biciklizma i rekreacije te sprječavanje osjećaja diskriminiranosti

HUMANITARNA UDRUGA DUGA VUKOVAR

Projekt “vozilo za socijalnu samoposlugu”

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra, urucene donacije i stipendije.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

DONACIJA: teretno vozilo

• Cilj projekta je omogućiti dostavu hrane i potrepština potrebitima i nemoćnima te nesmetani proces prikupljanja hrane za korisnike Socijalne samoposluge

TEHNIČKA ŠKOLA NIKOLE TESLE

Projekt e-chopper

Vukovar, 201018.
Odrzan Dan zaklade Novo sutra na kojem su predstavljeni svi projekti koje ce Zaklada podrzati u godini 2018./2019.
Na fotografiji: Dan Zaklade Novo sutra.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

• Proizvodnja vozila financirana iz projekta opremanja elektroničko-robotičkog kabineta škole koji je financirala Zaklada Novo sutra 2017. Vozilo su dizajnirali i proizveli profesori i učenici Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara

• Cilj proizvodnje vozila je edukativnog karaktera za učenike škole te podizanje svijesti o mogućnostima e-vozila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:47