Kreativna REakcija za nenasilje – projekt Udruge Zamisli

 

Udruga Zamisli od 2015. godine do danas kontinuirano provodi projekt „Kreativna REakcija za nenasilje“. Njime doprinosi promicanju tolerancije, poštivanju različitosti i nenasilja te nenasilnom rješavanju sukoba među srednjoškolcima s područja Grada Zagreba i šire. U 2019. godini projekt je proveden u partnerstvu s Ambidekster klubom, Centrom za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ i Gimnazijom Fran Galović te 13 suradničkih srednjih škola koje su uključile svoje učenike u projektne aktivnosti.

Provedba aktivnosti u prirodi

Temeljna ativnost projekta je trodnevni trening za ambasadore nenasilja koji je ove godine proveden u tri navrata, za tri različite skupine srednjoškolaca. Tako je Udruga Zamisli, zahvaljujući uključivanju 14 srednjih škola, direktno radila sa 35 učenika. Aktivnostima koje potiču diskusiju i kritičko promišljanje o nasilju, toleranciji i različitostima, kroz iskustveno učenje nastojala je mlade osvijestiti i ugraditi im stavove kojima će pridonositi smanjenju pojavnih oblika nasilja među mladima i aktivno sudjelovati u njegovoj prevenciji. Mladi ambasadori nenasilja kroz vršnjačke su prezentacije u svojim razredima informirali i na promišljanje potaknuli svoje školske kolege, tako da je projektom ukupno dosegnuto više od 400 srednjoškolaca iz Zagreba, Varaždina, Oroslavja, Velike Gorice i Koprivnice.

Poticanje empatije

U utorak 19. studenoga 2019. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u prostoru Tribine grada Zagreba održana je konferencija na temu prevencije nasilja među mladima. Tom su se prigodom okupile mlade osobe, osobe koje rade s mladima i osobe odgovorne za politiku prema mladima kako bi razmijenile dosadašnja iskustva i zajednički promislile o budućim djelovanjima u području prevencije nasilja među mladima. Konferencija je okupila više od 100 ljudi, a najznačajnije je da je preko 80 posto sudionika činila populacija mladih, aktivnih i zainteresiranih srednjoškolaca. Nakon što je Udruga Zamisli predstavila projekt i njegove aktivnosti, Udruga Ambidekster klub, Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ i udruga Status M predstavili su svoj rad u području prevencije nasilja među mladima, a Centar za kazalište potlačenih POKAZ pripremio je forum kazalište na temu nasilja i pozvao prisutne da promišljaju o nasilju, načinima na koje možemo utjecati na njega i da interveniraju u prikazanu scenu.

Na kraju konferencije sudionici su zajedno promišljali o sadržajima koji su potrebni u njihovim sredinama za poučavanje mladih o nenasilju, toleranciji i prihvaćanju različitosti, načinima na koje škole mogu dodatno doprinijeti prevenciji nasilja među mladima i aktivnostima kojima udruge mogu pomoći prevenciji nasilja među mladima.

Poticanje na izražavanje vlastitog mišljenja i diskusiju

U sklopu projekta, 10. prosinca u Centru za mlade grada Zagreba u Gajevoj 2 obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava. Četrnaest sudionika treninga za Ambasadore nenasilja koje je provela Udruga Zamisli, dobilo je priliku upoznati četvero volontera koji su preko Europskih snaga solidarnosti došli volontirati u Hrvatsku. Dobili su informacije o životu i obrazovanju u Estoniji, Norveškoj, Irskoj i Francuskoj te ispitali njihove dojmove o Hrvatskoj. Nakon upoznavanja svi zajedno su kroz igre, kviz i druženje učili o ljudskim pravima.

Od kraja studenog do danas Udruga Zamisli provela je i ciklus kreativnih radionica u koje su bile pozvane sve zainteresirane mlade osobe. Radionice su bile zamišljene kao jedan od načina kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, a ujedno i upoznavanje različitosti i njihovo prihvaćanje. Kroz četiri radionice mladi ljudi su se odupirali konzumerizmu i stvarali ukrase i darove za drage im osobe, a ujedno su uz razvijanje vlastite kreativnosti unaprijeđivali i svoju toleranciju.

Na kraju još jednog projektnog ciklusa, Udruga Zamisli zahvaljuje mladima na njihovom interesu, školama na povjerenju i suradnji, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Gradu Zagrebu na financijskoj podršci. Sretni su što djeluju u tom području i ponosni na mlade ambasadore nenasilja zahvaljujući kojima će tolerancija i poštivanje različitosti istisnuti nepoželjne oblike ponašanja i doprinijeti stvaranju zdravih mladih generacija našeg društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:43