Najbolja prirodna maska za kosu

Kosa je ogledalo glave i ako kosa ne valja sveukupni izgled osobe će patiti. Svaka osoba ima različitu kvalitetu kose, a problematika kose se dijeli na oštećenu, beživotnu, masnu ili suhu kosu.

Koji god tip kose imali, ako smatrate da je problematična svakako bi ju trebali hidratizirati. Hidrataciju za svoju kosu možete pronaći i u svojoj kuhinji i hidratizirati je na prirodan i bolji način od kupovnih proizvoda za njegu kose koji ne mogu zamijeniti prirodne proizvode u ničemu, a posebno kada je riječ o kosi.

Domaći proizvodi

Domaći proizvodi su prilagodljiviji vašim potrebama, jeftiniji i bolji od proizvoda koji se nalaze na policama drogerija jer ne sadrže štetne kemikalije.

Kako bi znali koja njega je najbolja za vašu kosu prvo morate odrediti tip kose, što znači da morate prepoznati je li vaša kosa masna, normalna, suha ili kombinirana.

Masna kosa gubi svoj sjaj i postaje masna tijekom dana ako se ne pere svakodnevno.

Normalna kosa se lako oblikuje i nema puno ispucalih krajeva, a maska za njegu joj često i nije potrebna, ali se svejedno preporuča kako bi kosa ostala zdrava i lijepa.

Suha kosa se lako oštećuje i puca, izgleda bezizražajno i ima ispucale vrhove. To se događa zbog nedostatka proizvodnje masnoće ili zbog oštećenja.

Kombinirana kosa je masna na tjemenu, ali oštećena i suha na vrhovima. Za to su najčešće zaslužni razni proizvodi za kosu koji se često koriste.

Kada odredite svoj tip kose sljedeći korak u njezi je odabrati sastojke koji će joj odgovarati i napraviti svoju masku. Zatim se kosa opere na uobičajen način, ali se nikako ne preporuča primijeniti kupljene proizvode za kosu nego ju nakon šamponiranja samo isprati i zatim osušiti i počešljati.

Maska za kosu

Maska se ravnomjerno nanosi na kosu, ostavlja se da djeluje oko 20 minuta i ispere za kraj toplom vodom. Ispiranje se preporuča završiti hladnom vodom kako bi se folikule kose zatvorile.

Prirodni sastojci osiguravaju ulja koja su prijeko potrebna za zaštitu kose od daljnjeg oštećivanja, a i vraćaju kosi sjaj. Potrebno je pomiješati sve što vam je na raspolaganju te ono što je za vaš tipk kose najbolje.

Njega ispucale kose

Banana je bogata uljima i vitaminima, a odlična je za povećanje elastičnosti kose zbog čega sprječava lomove i ispucale krajeve, a preporuča se i protiv peruti. Potrebno je zgnječiti pola banane, a možete ju koristiti samu ili s drugim sastojcima. Najbolje je da prije upotrebe bananu zamrznete i odmrznete kako bi spriječili kvržice koje se teško ispiru s kose.

Već dugi niz godina za hidrataciju i sjaj kose se koriste ocat, jaja i ulje, a ako ih želite imati u jednom odličan izbor je majoneza. Majoneza se preporuča za njegu oštećene i suhe kose, a najbolje ju je pomiješati s avokadom.

Jačanje kose

Jaja su dobra za jačanje kose i njenih folikula i zato se preporučaju za njegu oštećene kose. Dobra su zbog visoke razine proteina koje sadrže, a mogu se koristiti sama ili s drugim sastojcima, a najbolja su u kombinaciji s maslinovim uljem.

Med ima sposobnost zadržati vlagu i pruža hidrataciju zbog čega je odlična njega za suhu kosu. Med i posvijetljuje boju kose, a najbolje ga je koristiti točno koliko je potrebno jer od previše meda na kosi kosa postaje ljepljiva. Med se može miješati i s drugim sastojcima kao što su banane i avokado, a nanijeti ga treba na vlažnu kosu.

Zaštita kose

Želatina osigurava zaštitne proteine kosi, a najbolja je u kombinaciji s octom i vodom kako bi se dobili najbolji rezultati.

Avokado se smatra jednim od najvećih prirodnih hidratantnih sastojaka za njegu kose, a odličan je jer sadrži prirodna ulja i puno vitamina kao što su vitamin E i B koji će kosi dati vlagu koja joj nedostaje. Za njegu je dovoljno koristiti pola avokada, zgnječiti ga i nanijeti na kosu.

Hidratacija kose

Glicerin je jaka tvar baš poput meda samo što nema svojstva za posvjetljivanje. Prije upotrebe ga je potrebno pomiješati s vodom, a može se i pomiješati s nekim od gore navedenih sastojaka kako bi kosu dodatno zaštitili i hidratizirali.

Maslinovo ulje se koristi za njegu kose već stoljećima, a odlično je jer jača i hrani kosu. Najbolje je koristiti isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje, a preporuča se za njegu oštećene i suhe kose. Možete ga miješati s bananama ili avokadom, a nanosi se na vlažnu i toplu kosu od korijena do vrhova. Zatim se kosa omota ručnikom i ostavi da djeluje oko 20 minuta, nakon čega se ispere.

Sve ove prirodne blagodati su najbolja njega za vašu kosu, a kako bi imali rezultate kosu morate njegovati jednom tjedno.

Ana Zibar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:29