Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

Poznata poslovica kaže - Da žene vladaju svijetom, ne bi bilo ratova.Nepoznati autor dodao joj je svoj nastavak, koji glasi:  “Da žene vladaju svijetom, ne bi bilo ratova. Samo hrpa zemalja koje ne razgovaraju jedna s drugom”.
 adrenalinapura - stock.adobe.com

Bi li svijet zaista bio ljepše i mirnije mjesto kad bi žene preuzele više moći?

Podsjetimo se da žene već jesu itekako vladale, kako čitavim zemljama, tako i raznim područjima znanosti, umjetnosti, politike i kulture. Svima su nam poznata imena žena koje su obilježile povijest, no, tko su one zapravo, i što znamo o njima?

Donosimo zanimljive detalje iz života najutjecajnijih žena u povijesti. Jedna od njih je Kleopatra - legendarna vladarica Egipatskog kraljevstva iz 1.stoljeća pr. Kr. koja i dan danas mnoge inspirira svojim likom.

Kleopatra - vladarica najvećih vladara

“Svi čudni i strašni događaji su dobrodošli, a komfor preziremo.”

Inteligencija prije svega

Poznata kao velika zavodnica koja je osvojila najveće rimske vladare kao što Cezar i Marko Antonije, navodno je najviše šarmirala svojom osobnošću, melodičnim glasom, zapanjujućim stilom i nevjerojatnim intelektom. Poznavala je 12 jezika te je impresionirala zavidnim znanjem iz filozofije, govorništva, matematike i astronomije.

Mit o ljepoti

Instagram

Kad si želimo predočiti izgled Kleopatre, obično nam prvo padne napamet Elizabeth Taylor koja ju je utjelovila u poznatom hollywoodskom filmu 1963.godine - crna kosa sa šiškama, prepoznatljiv make-up na očima i raskošan stil.

Međutim, Ljepota Kleopatre ostaje nikad dokazan mit, budući da je na gotovo svakom prikazu drugačija. Na mnogima čak ima izražene muške karakteristike, kao što su jaka čeljust i izražen nos. Navodno je Kleopatra sama htjela da je tako prikazuju, kako bi ostavila dojam veće snage i autoriteta.

Kleopatrine boje

Egyptian gods and pharaohs. Ancient Egypt scene, mythology. Hieroglyphic carvings on the exterior walls of an ancient temple. Murals ancient Egypt.
Matrioshka - stock.adobe.com

Uz boje zlata i smaragda, poznato je da je jako voljela ljubičastu boju, kojom je bojala i jedra svojih brodova. Ljubičastu boju kao oznaku vladara nastavili su koristiti rimski carevi te i dalje kroz povijest zadržala svoj status kraljevske boje.

promo

Biste li se htjeli osjećati poput egipatske vladarice i ostvariti kraljevski dojam u prostoru svog doma? Inspirirajte se Jupol Gold nijansama iz linije “Wisdom”.

promo
promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:59