OBRAZOVNIM PROGRAMOM PROTIV VISOKE NEZAPOSLENOSTI: „Vrhunski predavači uče nas kako napisati životopis, čitati financijska izvješća…“

 
Coca-Colina podrska mladima
 CROPIX

Nakon završetka formalnoga obrazovanja mlade osobe konkuriraju za zaposlenje vještinama koje su mahom stekli upravo u školi i na fakultetu. Mnogima, međutim, nedostaju životne i poslovne vještine te znanja koja poslodavci u velikoj mjeri od njih očekuju kad iziđu na tržište rada te prema kojima izvrsne kandidate izdvajaju od prosječnih. Coca-Cola HBC Hrvatska zato je pokrenula besplatan obrazovni program u sklopu kojega je 200 polaznika u dobi između 18 i 30 godina već uspješno završilo trodnevne radionice na kojima ih se podučava upravo financijskoj pismenosti, poslovnomu planiranju, upravljanju projektima te prodajnim i pregovaračkim vještinama. Te praktične i široko primjenjive vještine uče od iskusnih predavača s praktičnim znjanjem dr. sc. Predraga Pale, Vesne Kezdorf, dr. sc. Andreja Grubišića, Igora Brnečića i Vesne Vrge Perović.

Coca-Cola
Coca-Colina podrška mladimaCoca-Colina podrška mladima

Kako bolje razumjeti sebe, uspostaviti odnos s drugima i dobro se umrežavati te uspješno komunicirati korisne su životne vještine koje, osim u svakodnevnome životu, veliku važnost imaju i pri samopredstavljanju na razgovoru za posao, ali i u obavljanju gotovo svakoga posla. Te su korisne vještine zato sastavnicom programa za kojega su zaduženi stručnjaci Grupe Selectio, vodeće grupacije specijalizirane za savjetovanje u ljudskim potencijalima i potrazi za kadrovima. Grupa Selectio životopise svih polaznika pohranjuje u svojoj bazi kako bi im se povećale mogućnosti za zaposlenje.

Nastavni je program osnovna vrijednost ovoga projekta, čiju su korisnost prepoznali mnogi prijavljeni kandidati, među kojima i Sabina Palić iz Zagreba: „Iz sjajne provedbe radionica i odabira predavača, koji se koriste bogatim iskustvom i praktičnim primjerima da bi na razumljiv i kreativan način prenijeli svoja znanja, vidi se da je uloženo mnogo truda u projekt. Osobno mi je najkorisnija bila radionica iz financijske pismenosti, na kojoj sam naučila čitati i izraditi financijsko izvješće. Drago mi je da sam naučila i kako se pripremiti za razgovor za posao te napisati kvalitetan životopis. Sad sam shvatila u čemu griješim te kako se s malo umješnosti mogu bolje predstaviti te, nadam se, ubuduće biti uspješnija u pronalasku zaposlenja.“

U Sisku, jednome od hrvatskih gradova s najvećim udjelom nezaposlenosti, radionicu je završila Nives Šestanović pritom istaknuvši: „Već sam neko vrijeme nezaposlena, pa razmišljam vještine koje sam sad stekla primijeniti u pokretanju vlastita posla. U tome mi je koristila radionica iz poslovnoga planiranja na kojoj je iscrpno objašnjeno kako izraditi i koristiti se poslovnim planom. Sigurna sam da će nam stečena znanja biti više nego korisna u poslu i životu.“

Coca-Cola
Coca-Colina podrška mladimaCoca-Colina podrška mladima

Polaznici programa Coca-Colina podrška mladima mlade su nezaposlene osobe koje ne sudjeluju u drugim programima osposobljavanja, a na ovaj način Coca-Cola želi pridonijeti rješavanju problema njihove visoke nezaposlenosti. Dosad su se radionice održale u Osijeku, Sisku i Zagrebu, a još će se 50 sudionika imati priliku bolje pripremiti za zahtjeve tržišta rada pohađanjem programa u Splitu od 13. do 15. prosinca.

Za sve prijavljene kandidate koji zbog ograničenoga broja mjesta nisu dobili priliku za sudjelovanje bit će organizirana dodatna radionica već početkom sljedeće godine. Isto tako, svima koji se još nisu prijavili, prilika se pruža iduće dvije godine kad će se projekt proširiti i na druge hrvatske gradove te obuhvatiti više od dvije tisuće polaznika.

Zagreb, 171117. 
Ulica Milana Sachsa 1.
Besplatni obrazovni program Coca-Colina podrska mladima.
Cilj programa je podrzati mlade u drzavama Europske unije u jacanju kompetencija koje ce povecati njihove sanse za zaposljavanje. Radionice u sklopu programa namijenjene su mladima u dobi od 18 do 30 godina koji su zavrsili obrazovanje, ali jos uvijek nisu pronasli posao.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Coca-Colina podrška mladimaCoca-Colina podrška mladima

Više podataka o programu nalazi se na https://prijava.cocacolinapodrskamladima.hr/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:40