PLAN ULAGANJA ZA EUROPU: Razvoj turizma uz potporu EU

    AUTOR:
    • Promo

  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2018. u 09:53

Turizam, kao glavna gospodarska aktivnost u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji, ima velik utjecaj na gospodarski rast, zapošljavanje i društveni razvoj.

Prema izvješću Svjetske turističke organizacije, Europa je najpopularnija turistička destinacija na svijetu. Sektor turizma u Europskoj uniji zapošljava oko 17 milijuna ljudi, dok je ukupni doprinos gospodarstvu blizu 10 posto bruto domaćeg proizvoda Unije.

11 MILIJARDI EURA IZ EU FONDOVA

Turizam je jedan on najvažnijih gospodarskih sektora i u Hrvatskoj, te je zaslužan za čak 20 posto hrvatskog BDP-a i 10 posto radnih mjesta. Međutim, da bi taj sektor ostao glavni pokretač kontinuiranog gospodarskog rasta potrebno je predvidjeti i na vrijeme reagirati na sve veću i raznolikiju potražnju u turizmu te obogatiti turističku ponudu. Unapređenje usluga i infrastrukture u turizmu zahtjeva velike investicije, a Europska unija kroz Plan ulaganja za Europu za tu svrhu osigurava dodatna sredstva i izvore financiranja.

Hrvatska je već korisnik znatnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova iz kojih do 2020. može povući do gotovo 11 milijardi eura, što uključuje i potporu održivom turizmu. Zahvaljujući tome, godišnji broj posjeta znamenitostima i mjestima kulturne i prirodne baštine povećan je na 314.000.

POTPORA INOVATIVNIM I ODVAŽNIJIM PROJEKTIMA

Osim potpore putem brojnih EU fondova, Europska komisija već četvrtu godinu omogućuje potporu gospodarstvima država članica putem Plana ulaganja za Europu. Takozvani Junckerov plan podupire inovativne i odvažnije projekte i pomaže privlačenju privatnih ulaganja i to kroz Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB). Bitno je napomenuti kako se sredstva iz EFSU-a mogu kombinirati sa sredstvima dobivenim iz europskih strukturnih i investicijskih fondova(ESI), odnosno s bespovratnim sredstvima.

Kako bi što bolje iskoristili prilike koje EFSU pruža, potencijalni korisnici imaju na raspolaganju Europski savjetodavni centar za ulaganja i Europski portal projekata ulaganja (EIPP) koji povezuje promotore projekata iz javnog i privatnog sektora s investitorima diljem svijeta.

Na portalu se trenutno nalazi 20 projekata iz Hrvatske koji traže ulagače, od kojih je 10 vezano uz turizam.

promo
 

HRVATSKA NA SREDINI LJESTVICE

Od 315 milijardi eura koji su iz EFSU na raspolaganju državama članicama do sada je iskorišteno 90 posto, odnosno 284 milijardi eura. Do 2020. godine iznos će se povećati na 500 milijardi eura.  

Ove su investicijske mogućnosti do sada najviše iskoristili Grčka, Estonija i Bugarska, a Hrvatska je trenutno na 14. mjestu po povlačenju sredstava među državama članicama u odnosu na BDP.

U Hrvatskoj EFSU trenutno financira projekte u iznosu od 219 milijuna eura na području infrastrukture i inovacija te projekte malih i srednjih poduzeća. Očekuje se da će se time potaknuti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo u iznosu od 836 milijuna eura.

ELŻBIETA BIEŃKOWSKA

Povjerenica EK za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP-ove

„Hrvatska je vrlo cijenjena zbog niza zanimljivih kulturnih i prirodnih znamenitosti te je stoga vrlo popularna turistička destinacija u Europi. Kako bi ostala konkurentna, treba ići ukorak s inovativnim trendovima poput digitalne revolucije, sve višim ekološkim standardima i održivim razvojem lokalnih zajednica. Europska komisija spremna je podržati hrvatski turizam, posebno u okviru Plana ulaganja za Europu, te stoga pozivam dionike da saznaju više o tome kako Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) može pomoći njihovim inicijativama u turističkom sektoru.“

promo
 

Više informacija: https://ec.europa.eu/commission/priorities/jobs-growth-and-investment/investment-plan-europe-juncker-plan_hr

EFSU U HRVATSKOJ

Kredit za razvoj turizma

Prvi kredit Europske investicijske banke (EIB-a) u Hrvatskoj kojim se neposredno financira kompanija iz privatnog sektora uz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) odobren je u ožujku ove godine Valamar Rivieri. Kreditom od 16 milijuna eura sufinancirat će se dovršetak izgradnje Valamar Girandella Resorta, odnosno izgradnja njegovog prvog Kinderhotela s pet zvjezdica. To je ujedno i prvi projekt Junckerovog plana u Hrvatskoj kojim se podupire razvoj turizma.

- Zahtjev za EIB-ovo financiranje bio je pametan potez Valamar Riviere. Kredit je pod garancijom EFSU-a, što je EIB-u omogućilo financiranje poduzeća manjeg nego je to inače običaj. Budući da je turizam jedan od ključnih sektora u Hrvatskoj, ovaj će projekt donijeti poticaj gospodarstvu i zadržavanju lokalnih radnih mjesta – izjavio je Jyrki Katainen, potpredsjednik EK zadužen za radna mjesta, rast, investicije i konkurentnost te je potaknuo ostala poduzeća u Hrvatskoj da se obrate EIB-u i provjere kako EFSU može podržati njihove razvojne planove.

EUROPSKA DESTINACIJA IZVRSNOSTI

Destinacija „Vukovar – Vučedol – Ilok“ nedavno je proglašena pobjednikom nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“, čime se svrstala među 18 najboljih kulturnih destinacija u Europi.

Miroslav Slafhauzer
 

Projekt EDEN pokrenula je Europska komisija 2006. godine s ciljem promicanja održivih modela razvoja turizma diljem EU, a temelji se na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake druge godine i rezultiraju izborom turističke destinacije izvrsnosti za svaku zemlju sudionicu. Naglasak je na promociji novih, netradicionalnih i turistički manje razvijenih europskih destinacija.

Projekt ujedno promovira umrežavanje između nagrađenih destinacija te stvara platformu za razmjenu znanja i primjera dobrih praksi diljem Europe.