Maslinovo ulje i selen

Poboljšajte zdravlje i potaknite mršavljenje pomoću nutrijenata iz tune

 

Zdravlje i ljepota nadopunjuju jedno drugo. Znanost danas jasno potvrđuje kako vježbom i pravilnom prehranom značajno možemo utjecati na sprečavanje nastanka bolesti, produženje životnog vijeka i kvalitetu života u cijelosti. Mr.sc. Irena Švenda, mag.nutr., voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu nam otkriva kako se vježba i omega-3 masne kiseline smatraju najznačajnijim čimbenicima za zdravlje srca, krvnih žila i zglobova.

Recept za vježbu je kombinacija kardio, intervalnih i vježba snage, dok će recept za omega-3 masne kiseline uvijek sadržavati plavu ribu. Danas najviše konzumirana plava riba je konzervirana tuna. Tunjevina Rio Mare Leggero s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja sadrži 60% manje masti u usporedbi s uobičajenom tunjevinom u maslinovom ulju. Time je Rio Mare Leggero tunjevina postala lakše probavljivi obrok i obrok s manjom kalorijskom vrijednošću. Omega-3 masne kiseline dolaze u nekoliko oblika: ALA, EPA i DHA. Dok se ALA nalazi u biljnim izvorima, izvor EPA i DHA je većinom plava riba. ALA iz biljaka se mora konvertirati i postati EPA i DHA, a taj proces u prehrani bogatoj zasićenim masnim kiselinama je oko 6% u EPA i 3,8% u DHA, dakle vrlo nizak zbog čega je plava riba najbolji izvor omega-3 masnih kiselina u modernoj prehrani.

Tuna je također izvrstan izvor selena u neuobičajenom obliku selenoneina koji ribi, ali i čovjeku koju ju konzumira služi kao jaki antioksidans čime utječe na zdravlje svih stanica organizma te je posebno bitan za rad srca. Ujedno je tuna izvrstan izvor vitamina B12 bitnog za pravilnu razgradnju homocisteina, bjelančevine čije nakupljanje može dovesti do ateroskleroze krvnih žila.

Mala količina maslinovog ulja u tunjevini Rio Mare Leggero (8% ili 1 čajna žličica po pakiranju) daje specifičan okus ljubiteljima mediteranske prehrane, a dodatno pridonosi sadržaju oleinske masne kiseline koja uz omega-3 masne kiseline utječe na smanje upala i zdravlje srca. Maslinovo ulje također će pridonijeti unosu vitamina E i polifenola, oba vrlo jaka antioksidansa. Tuna je također dobar izvor vitamina D, B3 i B6, te minerala joda i kalija, vrlo bitnih nutrijenata u mnogim enzimatskim i staničnim procesima.

Kako ne sadrži višak tekućine, prije konzumacije tunjevinu Rio Mare Leggero nije potrebno cijediti. Uz obrok s tunjevinom Rio Mare Leggero nije potrebno dodavati masnoće, već se dodaju povrće i žitarice ako je potreba. Kalorije iz tunjevine Rio Mare Leggero dolaze iz proteina, te manji dio iz nezasićenih masnih kiselina, koje ujedno služe i za podmazivanje i pravilan rad zglobova u sportskoj aktivnosti.

Predlažemo vam ukusnu salatu kao brzi ručak, za dugovječnost i dobar izgled: rikola, malo naribanog parmezana, mini rajčice, baby kukuruz, žlica-dvije integralnog kuskusa i tunjevina Rio Mare Leggero, s prstohvatom crnog papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:15