Napokon je krenula sezona roštiljanja i toplih dana koji nas mame na boravak izvan kuće. A kako biste postali pravi majstor roštilja, otkrivamo vam nekoliko trikova uz koje će vaša „roštiljada” biti najukusnija!
Prva i osnovna stvar svakog dobrog roštilja - pobrinite se da bude zaista vruć. Kako biste bili sigurni da je vaš roštilj spreman za akciju, provjerite je li ugljen užaren, a za to je najčešće potrebno 30 do 40 minuta. Dok se roštilj zagrijava, nemojte držati meso na suncu nego donesite hranu koju želite pripremiti tek nakon što je roštilj dosegao savršenu toplinu za pečenje. Naravno, sirovu i pečenu hranu potrebno je držati u odvojenim posudama, a idealno je da imate poseban pribor za oba tipa hrane.
Bez obzira na to što pripremate, od ćevapa, pljeskavica, kobasica pa sve do povrća, dobar roštilj ne znači da samo stavite meso na roštilj i dobivate savršenu hranu. Primjerice, ako želite dobiti savršen odrezak, prvo ga morate zapeći na najtoplijem dijelu roštilja, a zatim ga premjestiti na dio gdje je umjerenija temperatura.
Također, nemojte istovremeno na rešetku roštilja staviti sve meso, povrće ili ražnjiće i pljeskavice. Uvijek pazite da komadi i namirnice koje odjednom stavljate na rešetku budu približno jednake veličine kako bi se istovremeno ispekli. Tako ćete jednostavno izbjeći da meso ostane sirovo ili prepečeno, a ražnjiće svakako pecite na metalnim štapićima jer ih uvijek možete iznova koristiti.
Za savršeno sočan odrezak, iskoristite trik s maslacem. Čim ga ispečete, maknite ga s rešetke roštilja te u zdjeli premažite žlicom maslaca i ostavite da se rastopi, a isto vrijedi i za sočno povrće poput paprike, luka, tikvica i patlidžana, ali i gljive.
Jedna od najčešćih pogrešaka kod pripreme roštilja jest rezanje mesa da se provjeri je li dovoljno pečeno. Zahvaljujući dubokim rezovima, dobit ćete sasušenu kobasicu, odrezak ili ražnjiće jer će kroz rez iscuriti svi sokovi. Jedan od odličnih načina provjere je lagano zabosti vilicu u meso koje pečete te je potom prisloniti na usne. Ako je vilica vruća – meso je pečeno, a vi možete uživati u savršeno sočnim i ukusnim kobasicama i odrescima.
Kod pljeskavica također postoji problematika da ih se pretjerano stisne, čime one također ostaju bez svojih prirodnih sokova koji ih čine prepoznatljivo ukusnima, a ovom problemu možete jednostavno doskočiti koristeći mrežu za roštilj.
Za sam kraj, ne zaboravite na sigurnost. Nerijetko se događa i najvećim grill profesionalcima da iz roštilja krene otvoreni plamen, ali ovaj problem se može spriječiti u samom startu tako da s mesa (prije stavljanja na rešetku) uklonite veće komade masti.
Uživajte u svom savršenom roštilju i dobar tek!