Rekordan interes za investicijsko zlato: Hrvati sve više kupuju zlatne poluge i dukate

Otvaranje specijaliziranih trgovina tvrtke Auro Domus poput The bank of Gold u Zagrebu (Ilica 19), Splitu (trgovački centar Mall of Split) i Rijeci (Korzo 6) približilo je proizvode od investicijskog zlata građanima, ali i omogućilo povoljnije prodajne cijene proizvoda poput dukata, poluga ili pločica te više isplate za otkup zlata.

promo

Krah burzi i potpuni potop vrijednosti kriptovaluta kao što je bitcoin, u kombinaciji s nestabilnim tržištem valuta, u prvi su plan vratili investicijsku klasu koja već stotinama godina svojim vlasnicima donosi sigurne i stabilne prihode. Radi se, naravno, o zlatu koje se kao najisplativija opcija za ulaganje pojavljuje upravo u vremenima gospodarskih kriza i financijskih nestabilnosti – upravo zato plemenitim metalima vrijednost u proteklom razdoblju postojano raste, obarajući rekorde.

Tijekom prošle godine vrijednost zlata povećala se za 15 posto, što je najveći godišnji rast još od 2010. godine, a zlato su kao dobru priliku za ulaganjem prepoznali i hrvatski građani. Naime, osim što mu cijena stabilno raste, zlato u Hrvatskoj ima jednu veliku prednost nad drugim investicijskim mogućnostima, poput nekretnina, dionica, štednje ili kriptovaluta – investicijsko zlato je potpuno neoporezivo za fizičke osobe. To znači da građani na kupljene dukate, zlatne pločice i poluge ili zlatnike neće platiti niti PDV, niti porez na prihod ostvaren njihovom kasnijom prodajom po višoj cijeni.

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukinuti su svi porezi koji su postojali na investicijskom zlatu, tako da se trenutačno radi o jedinom neoporezivom ulaganju u Hrvatskoj. Naši građani to su prepoznali, stoga promet investicijskim zlatom stalno i stabilno raste, a tijekom 2017. godine Auro Domus je u tom segmentu zabilježio rast prihoda od 30 posto, a broj klijenata povećan je za 15 posto, kazao je Goran Skočilić, direktor poslovnica tvrtke Auro Domus, najveće hrvatske kompanije za trgovinu plemenitim metalima.

Otvaranje specijaliziranih trgovina tvrtke Auro Domus poput The bank of Gold u Zagrebu (Ilica 19), Splitu (trgovački centar Mall of Split) i Rijeci (Korzo 6) približilo je proizvode od investicijskog zlata građanima, ali i omogućilo povoljnije prodajne cijene proizvoda poput dukata, poluga ili pločica te više isplate za otkup zlata.

- Upravo naše specijalizirane trgovine bilježe najveći rast interesa građana, što znači da je tržište prepoznalo našu intenciju stvaranja prostora u kojem klijenti mogu dobiti potpunu uslugu – od informacija o tržištu investicijskog zlata, preko prodaje i otkupa zlata do pohrane kupljenih proizvoda, objasnio je Skočilić.

Prema ocjenama analitičara i bankarskih kuća kao što je BNP Paribas, rast vrijednosti zlata trebao bi se nastaviti i u 2018. godini, prvenstveno kao zaštita portfelja od očekivanog „puknuća“ rizičnih ulaganja – poput dionica ili kriptovaluta - koja su početkom godine već pokazale značajne slabosti.

- Iako imamo klijente koji kupuju značajne količine investicijskog zlata, u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, ipak za ulaganje u zlato nisu potrebni veliki iznosi novca – primjerice, cijene proizvoda od investicijskog zlata kreću od nekoliko stotina kuna, a jedan od naših najpopularnijih proizvoda, mali dukat, stoji oko tisuću kuna, zaključio je Skočilić.

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:51