Sirevi koji će oduševiti svakog gurmana

Novi okusi tradicije na vašem blagdanskom stolu 
 Dukat

Ove godine za bladgane na stolove stižu dulje odležali sirevi u kori, punijih i osebujnijih okusa, s potpisom bjelovarskih majstora sirara.

Iz Sirele tako dolazi nova Bilogorska gouda, punomasni polutvrdi kravlji sir koji tijekom zrenja od šest tjedana poprima slatkastu i blago pikantnu aromu. Kako vrijeme prolazi, okus postaje sve izraženiji i složeniji, a gouda se pretvara u pravu deliciju.

Podravec, jedinstveni polutvrdi masni sir od kravljeg mlijeka u Sireli se proizvodi više od 40 godina. Novi Podravec u kori također dozrijeva šest tjedana, tijekom kojih do punog izražaja dolaze njegova izrazito žuta boja i blago kiselkasti okus. Istinski okus Podravine, utkan u sir.

Dukat

No, Sirelina reputacija ne proizlazi samo iz njene tradicije, već i pripadnosti najvećoj svjetskoj sirarskoj obitelji, koja hrvatskom tržištu predstavlja dva potpuno nova sira u kori.

Mali gorski jedinstveni je sir od ovčjeg mlijeka nastao u Pirinejskom gorju, na granici Francuske i Španjolske. Ovaj se sir i danas proizvodi na tradicionalan način, koji uključuje ručnu mužnju ovaca lokalnih pastira. Dozrijeva minimalno 70 dana, tijekom kojih se razvijaju njegov blag okus i miris, netipičan za ovčje sireve.

Dukat

Iz španjolske pokrajine La Manche stiže Pašnjak, miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka koji imenom otkriva svoje porijeklo – za njegovu izradu koristi se mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu na pašnjacima bogatima aromatičnim biljkama koje ovom siru daju poseban okus. A Pašnjak krasi i specifičan uzorak na kori.

Sir je složena namirnica koja zahtijeva umijeće, kako u izradi tako i u konzumaciji – a ove probrane sireve cijenit će nepce svakog gurmana. Zato ih složite u lijepe i bogate sirne plate i pustite da govore sami za sebe. Više ideja za konzumaciju sireva potražite na sirevi.hr.

Dukat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:55