OTAC SPIDER-MANA

Stan Lee – superheroj koji je stvorio naše najpoznatije junake

 
 Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Jedan od najpoznatijih autora stripova zasigurno je, na žalost, nedavno preminuli Stan Lee. Rođen 28. prosinca 1922. godine, svojom bujnom maštom udahnuo je život brojnim super junacima koji uveseljavaju djecu i odrasle diljem svijeta. Dapače, riječ je o likovima koji su postali sastavni dio pop kulture, a među njima su Hulk, Iron Man, Thor, mutanti X-Mena, Fantastična četvorka i, svakako najpopularniji od njih, Spider-Man.

Stan Lee, pravim imenom Stanley Martin Lieber, rođen je u New Yorku, a svoj put u svijet crtanih junaka započeo je već sa 16 godina. Tada se zaposlio u proizvodnji crtanih stripova u kompaniji Timely Publications, koja je u to vrijeme pokrenula danas kultni časopis – Marvel Comics.

Talent Stana Leeja prepoznat je odmah i stoga je iznimno brzo napredovao u svom poslu, postavši urednik s tek navršenih 18 godina, a prva ekipa super junaka koju je kreirao, bila je Fantastična četvorka, koju je napravio u suradnji s crtačem Jackom Kirbyjem.

April 28, 2011 - Beverly Hills, California, U.S - STAN LEE, creator of Spiderman and a comic book writer, editor, actor, producer, publisher, television personality, and the former president and chairman of Marvel Comics., Image: 100375571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Ipak, najpopularniji lik iz njegove mašte je Spider-Man koji prati nevjerojatne dogodovštine mladog Petera Parkera, siročeta kojeg odgajaju teta i ujak u New Yorku, a prvi puta se u stripu pojavio 1962. godine. Spider – Man je svoje moći dobio ugrizom radioaktivnog pauka, a svoje nadnaravne moći na početku koristi za vlastiti užitak, ali nakon što je pustio pljačkaša da pobjegne koji je zatim ubio Bena, dolazi do zaključka da velike moći rađaju i veliku odgovornost. Tada se rađa pravi Spider-Man, borac protiv nepravde i zločina! Istovremeno zadržava i svoj drugi identitet za javnost, Petera Parkera koji radi kao fotograf u njujorškom Daily Bugleu.

Legendarni Stan Lee preminuo je 12. studenog 2018. u dobi od 95 godina, a iza sebe je ostavio nevjerojatno kompleksne likove u kojima ćemo uživati još dugo vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:13