IZAZIVAČ

Što je uzrokovalo rivalstvo koje je stvorilo najveći američki trkački automobil?

 

Oscarom® nagrađeni glumci Matt Damon i Christian Bale na velikom su platnu oživjeli nevjerojatnu biografsku avanturu o 24-satnoj automobilskoj utrci u Le Mansu koju uspoređuju s borbom za život i smrt - brutalna, opasna i izuzetno rizična za same vozače. Film je temeljen na jednoj od najslavnijih priča u motosportu.

Carroll Shelby je s kolegom i prijateljem Kenom Milesom dizajnirao revolucionarni automobil kojim je nadmašio flotu vozila talijanske legende utrka Enza Ferrarija. Izazivač: Le Mans 66' je priča o vrsnim kreativcima koji su uspjeli nadvladati nevjerojatne izglede i postići nešto izvanserijsko čistom inovativnošću, odlučnošću i snagom volje.

Radnja počinje Shelbyjevom pobjedom i saznanjem za dijagnozu. Naime, zbog bolesti srca nikada se više ne smije utrkivati. Priča se nastavlja 1963., kad Ford Motor Co., nekoć lider u industriji, zaostaje u prodaji iza General Motorsa. Direktor Marketinga Lee Iacocca tada predlaže da se Ford okrene mladima i brzini, a za to im trebaju trkaći automobili koji pobjeđuju. Pokušaju kupiti Enzo Ferrari, no to im neće uspjeti. Direktor Henry Ford II osniva odjel Ford Advanced Vehicles i s novim automobilom GT40 Mark I pokušavaju osvojiti Le Mans i pobijediti Ferarri, no ne ide. Prva tri mjesta osvaja Ferrari, no četvrti je Shelby Daytona Cobra Coupe, a to Fordu daje ideju. Ford II će angažirati Shelbyja za rad na cijelom trkaćem programu kompanije no vozač Ken Miles komplicira odnose. Ipak, uz sve probleme nastaje jedan od najboljih trkaćih automobila u povijesti: Ford GT40 MKII. Njegov nastup u slavnoj utrci 1966. jedan je od najuzbudljivijih u povijesti.

Redatelj, za Oscara nominirani James Mangold bio je vrlo uzbuđen zbog dvostrukih izazova koje je nudio ovaj projekt: osim uzbudljivih scena utrka koje gledatelja smještaju uz bok neustrašivih vozača, tu je i prilika prikazati turbulentno prijateljstvo Shelbyja i Milesa. Obojica vrlo specifični —Shelby, je čvrst, no vrlo dopadljiv, dok je Miles previše izravan i kratkog fitilja. Spaja ih ljubav prema inovaciji i utrkivanju. U filmu možemo vidjeti i sinove slavnih trkača koji glume vlastite očeve, pa su tu Alex Gurney, sin legendarnog Dana Gurneya, Derek Hill, sin bivšeg prvaka Formule 1 Phila Hilla i Jeff Bucknum, sin američkog vozača utrka Ronnieja Bucknuma.

Zanimljiv detalj je da su skoro sve scene utrka snimane na izvornoj lokaciji a modeli Ford Falcon u filmu stvarni su automobili iz te ere. Svi su pravi i obnovljeni kako bi bili kao novi za film, a pritom je čak korištena prava boja. Od legendarnih automobila koje još možete vidjeti u filmu vrijedi spomenuti Daytona Coupe, Ford GT40 MKI i turbo-rijetki CD SP66 Peugeot. U svijetu postoje još samo tri modela CD SP66.

Vrhunsku glumačku postavu, uz Oscarom nagrađene Christiana Balea i Matta Damona čine još i Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild i Jack McMullen.

Fantastična istinita priča i pravi automobilski spektakl IZAZIVAČ: LE MANS '66., u distribuciji Blitza, u kinima pogledajte od 13. studenog i to u najprestižnijim formatima IMAX i 4DX, a ulaznice možete kupiti već danas na blagajnama kina ili online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:50