Susret eno-gastro zvijezda

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera: Ekskluzivni gost, jedan od najboljih svjetskih sommeliera Suwi Zlatić i nagrađivani chef Tomislav Karamarko udružili snage na Wine & Food Pairingu
 Photo: Filip Brala

Svježe kamenice i grope, rolade od jastoga, teleći file, tenin od guščje jetre, zapečene smokve s mascarponeom… A uz ove delicije služili su se najbolji hrvatski pjenušci i francuski šampanjci: Scoltime - Cuj, Sabion - Korta Katarina, Blanc de Noirs - Galić, Rose Brut – Bibich te Lady – Griffin, Larmandier Bernier Longitude Premier Cru Extra Brut NV Magnum i Pol Roger Brut Reserve. Na jučerašnjoj ekskluzivnoj večeri Wine & Food Pairing u Falkensteiner Hotel & Spa Iaderi u Petrčanima kraj Zadra zvijezda večeri bio je jedan od najvećih svjetskih vinskih i sake znalaca – Suwi Zlatić. Za vrhunske specijalitete bio je zadužen Tomislav Karamarko, jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova.

Photo: Filip Brala

Uz večeru, Suwi Zlatić održao je i ekskluzivne radionice na kojima su posjetitelji naučili kako kušati vina na slijepo po standardima najuglednijih svjetskih sommelierskih organizacija i otkrili male tajne pjenušavih vina. Zlatić je proglašen najboljim sommelierom Austrije 2014., bio je Ambasador du Champagne 2015./2016., Vineus sommeliere 2016., a smatraju ga jednim od najvećih stručnjaka za sake - tradicionalno japansko piće u Europi.

Photo: Filip Brala

„Hrvatska je u svijetu pjenušavih vina u usponu, a ističu se po kvaliteti i ponudi te su fantastičan izbor za sljubljivanje s hranom, upravo zbog svoje višestranosti jer nastaju od mirnih vina“, objasnio je Suwi Zlatić.

Način na koji se spajaju jela bogatih okusa i najcjenjenija vina dio je prave kulinarske umjetnosti.

Photo: Filip Brala

„Pjenušci i šampanjci zahvalna su materija za nadopunjavanje s hranom, mogu se kombinirati s gotovo svakom namirnicom. U Hrvatskoj imamo vrhunske pjenušce i vođeni idejom predstavljanja naše najbolje ponude kreirali smo i menu koji će to popratiti. Guščja jetra se dobro nadopunjuje sa šampanjcima koji su malo aromatični i slatkasti, jastog i skuša su odlični uz suha vina i pjenušce. Uz janjetinu idu pjenušci koji su jači okusom, da pripreme nepce za idući slijed“, naglasio je Karamarko.

Photo: Filip Brala

„Kod začinjene i ljute hrane mogu nam pomoći ostaci šećera u vinu koji će ublažiti cijelu sliku na tanjuru. Ako imamo hranu s puno masnoće, potrebno je poslužiti vino s više kiseline. Ako hrana sadrži više bjelančevine, tada karbonacija u pjenušcu čini jelo lepršavim i stvara se zanimljiv okus“, poručio je Zlatić.

Photo: Filip Brala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:05