Pjesma kao dar

Vokalni ansambl Angeluš gradu Zagrebu posvetio svoj prvi singl!

 
 FOTO: Marko Pletikosa

U večernjim satima posljednje nedjelje prije proslave Dana grada Zagreba, grada u kojemu djeluju i stvaraju, Vokalni ansambl Angeluš snimio je svoj prvi spot. "Angeluši" postoje već 11 godina, a nastali su upravo s ciljem revitalizacije nekih od najljepših pjesama napisanih Zagrebu. Sedmoricu pjevača širokog raspona dobi, a time i različitog pjevačkog iskustva te profesionalnih interesa, okupila je ista ljubav - ljubav prema "a cappella" pjevanju (pjevanje bez instrumentalne pratnje) i glazbi nastaloj na motivima vezanima za Zagreb. Iako je inicijativa za formiranje vokalnog ansambla potekla od pjevača Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, "Ladovci" danas čine tek četvrtinu stalnog članstva Angeluša, a ostali aktivni članovi pjevačko iskustvo skupljali su u drugim renomiranim ansamblima (zbor HRT-a, Akademski zbor SKUD-a "Ivan Goran Kovačić", klape).

FOTO: Marko Pletikosa

Projekt revitalizacije pjesama o Zagrebu, započet u prvim godinama djelovanja ansambla, uključivao je i snimanje nosača zvuka te su za obrade pjesama angažirani renomirani aranžeri i vrsni poznavatelji "a capella" pjevanja kao što su Pero Gotovac, Tomislav Uhlik, Joško Ćaleta i drugi. Posljednjih šest godina Angeluš je redovito za Dan grada Zagreba održavao godišnji koncert čiji se program temeljio na pjesmama posvećenima Zagrebu. Potaknuti ovogodišnjom pandemijom Covida-19 i potrebom fizičkog udaljavanja ljudi, ali i velikim štetama koje je Zagrebu i Zagrepčanima 22. ožujka nanio potres čije se posljedice još saniraju, Angeluš je odlučio biti konstruktivan i krenuo u ostvarenje davno postavljenog cilja. Za prvi singl odabrali su obradu pjesme Roberta Valdeca "Stari dečki" koju je uglazbio i u originalu izveo renomirani zagrebački šansonijer Zvonko Špišić, a za Angeluš obradio Marko Rogošić. Spot za pjesmu snimljen je u suradnji s Markom Pletikosom na prekrasnim lokacijama Gornjega grada.

Članove vokalnog ansambla Angeluš čine: Pavo Begovac, Mario Gudan, Dubravko Radić, Jakov Gudan, Tomislav Meštrić, Goran Gregorin i Vjeran Magjarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:10