''Kraljica svih fešti''

Za nekoliko dana kreće 18. izdanje Rabske fjere, evo što vas sve očekuje

 

Rabska fjera na glasu je kao jedan od najveselijih događaja na obali, a tu će reputaciju opravdati već za nekoliko dana. Od četvrtka 25. do subote 27. srpnja održat će se 18. izdanje ove zanimljive manifestacije koja će dodatno oživjeti ulice Raba te cijeli grad vratiti u prošlost.

Povodom svečane obljetnice punoljetnosti Rabske fjere, organizatori su pripremili raznolik program za sve posjetitelje koje očekuje preko stotinu umjetničkih i zanatskih radionica. Na njima će brojni turisti, ali i domaći moći naučiti kako se nekad plela mreža, izrađivale drvene košare ili cvjetni vjenčići. Srednjovjekovne zanate prikazivat će kovači, drvodjelci, ribari te domaći pivari, a pripadnice ljepšeg spola kosu će moći ukrasiti tradicionalnim frizurama poput pletenice i cvjetnih vjenčića koje su se nosile još u 14. stoljeću, kada je i održana prva Fjera.

Ovogodišnja Fjera okuplja nikad veći broj kostimiranih sudionika, poglavito s otoka Raba, njih preko 700 te time pokazuje kako Rabljani njeguju kulturnu baštinu i tijekom festivala svoj život ravnaju prema svom angažmanu na Fjeri.

Tijekom tri dana održavanja manifestacije ulicama će odzvanjati pjesma i glazba, a posjetitelji će moći uživati u raznovrsnom zabavnom programu i bogatoj gastronomskoj ponudi, od friške ribe s gradela, rapskih šulčića, tradicionalnih muštaćona pa sve do fritula, sira i dobrog vina. Gastronomska priča Rabske fjere ne može biti potpuna bez poznate Rapske torte, pa će tako svi okupljeni moći uživati u okusu najpoznatijeg otočkog deserta čiji originalni recept čuvaju sestre benediktinke.

Gosti će se također moći upoznati s tradicionalnim rapskim nošnjama napravljenim od tkanine žutice te pogledati kostimiranu povorku. Zabava neće izostati ni za one najmlađe, koji će se moći okušati u srednjovjekovnim igrama kao što je ona s kamenčićima na podlozi od platna.

Zadnjeg dana manifestacije na Trgu sv. Kristofora posjetitelje očekuju već tradicionalne „Rapske viteške igre“ i nadmetanje u strijeljanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ bez kojih Rabska fjera ne bi bila potpuna. Završetak događanja obilježit će pucanj topa i vatromet točno u ponoć, nakon čega na Trgu Municipium Arba slijedi nastup poznate britanske skupine MKM Collective koja će publiku rasplesati do ranih jutarnjih sati.

Rabska fjera temelji se na tradiciji započetoj davne 1364. godine godine kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo dati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Tijekom Fjere slavi se i sv. Kristofor, zaštitnik grada Raba, kojemu se pripisuju zasluge za spašavanje grada od uništenja.

Fjera je prvi i najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj, a prošle je godine na Danima hrvatskog turizma proglašena turističkim događajem godine. Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Hrvatska turistička zajednica. Svake se godine održava istog datuma, a u godini kada slavi svoju punoljetnost, očekuje se rekordan broj posjetitelja koji će na najbolji mogući način doživjeti bogatu tradiciju i povijest Raba te sa sobom ponijeti nezaboravne uspomene i doživljaje s otoka sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:44