Zdravlje

Zašto je mikrobiota tako važna za normalno funkcioniranje organizma i koji su simptomi njene neravnoteže

Čitajući o zdravlju probavnog sustava možda ste naletjeli na termin „mikrobiota“. Radi se o relativno novom terminu za crijevnu mikrofloru, odnosno, ekosustav mikroorganizama, bakterija, gljivica, kvasnica, arhea i virusa koji žive u probavnom sustavu čovjeka.
 Getty Images/iStockphoto

Iako je sastavljena od desetaka trilijuna zasebnih živih stanica, mikrobiotu je najbolje gledati kao organ: sastavni je dio organizma koji obavlja niz važnih funkcija za njegovo pravilno funkcioniranje.


Čemu služi mikrobiota

Mikroorganizmi u našem organizmu pomažu nam da probavimo hranu, sudjeluju u otporu tijela spram infekcija i štite od toksina, oblikuju imunološki sustav, a neravnoteža unutar tog sustava može utjecati i na naše emocionalno stanje. Mikrobiota ima bitnu ulogu u našem metabolizmu, regulaciji i pohrani energije te biosintezi vitamina.

Kao takva, mikrobiota je iznimno važna za opće zdravlje čovjeka, a njezino pravilno funkcioniranje traži fini balans i ravnotežu između mikroorganizama koji ju sačinjavaju. Nažalost, relativno ju je lako iz te ravnoteže izbaciti. Poremećaji unutar mikrobiote mogu biti izazvani stresom, nezdravom prehranom ili naprosto nedostatkom kretanja, no do ozbiljnijih poremećaja najčešće dolazi uporabom antibiotika.


Mikrobiota, antibiotici i probiotici

Antibiotici su iznimno učinkoviti lijekovi, efikasni u liječenju raznih upala jer uništavaju bakterije koje ih uzrokuju. Ipak, nisu toliko precizni da ubijaju samo štetne bakterije koje uzrokuju upale, već mogu uništiti i dobre bakterije koje sačinjavaju mikrobiotu i pomažu u funkcioniranju mehanizama probave. Tako nastaju brojne neugodne nuspojave i upravo zbog toga nije uputno pretjerivati s upotrebom antibiotika.

No, ako se već morate liječiti antibioticima, njihove štetne učinke moguće je ublažiti uzimanjem probiotika, odnosno, dobrih bakterija koje će nadomjestiti učinke antibiotika i vratiti crijevnu mikrofloru u ravnotežu. Probiotici se nalaze u nizu namirnica poput jogurta, kefira ili, primjerice, kiselog kupusa, ali nedostatak je najlakše nadomjestiti uzimanjem nekog od probiotičkih pripravaka poput Sandozovog Linex Forte.


Nuspojave kod neuravnotežene mikrobiote

Osim što pomaže u vraćanju mikrobiote u ravnotežu, Linex Forte, inače jedini probiotik na našem tržištu koji ima status OTC lijeka, olakšava različite simptome gastrointestinalne nelagode. Na primjer, poremećaji u ravnoteži crijevne mikroflore manifestiraju se kroz osjećaj nadutosti, bolove, proljev ili zatvor.

Proljev je česta nuspojava antibiotika kod koje probiotici mogu pomoći, a uputno ih je koristiti i ako patite od drugih poremaćaja u probavnom sustavu, ali i ako naprosto želite pomoći svom imunološkom sustavu i spriječiti infekcije.

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:50