Zeleno svjetlo za bolje društvo OTP banke

 

Želeći hrvatskim udrugama, klubovima i institucijama dati priliku za razvoj projekata koji su usmjereni na podizanje kvalitete života u zajednicama u kojima se provode, OTP banka je 2012. godine pokrenula godišnji natječaj za dodjelu donacijskih sredstava „Zeleno svjetlo za… bolje društvo“. Na javni natječaj se mogu prijaviti projekti u četiri kategorije: mladi, obrazovanje i znanost, očuvanje kulturne, povijesne i tradicijske baštine te očuvanje okoliša, humanitarni projekti i sport, a od samog njegovog početka banka bilježi više stotina prijava godišnje za dodjelu donacijskih sredstava. U proteklih je šest godina banka na ovaj način dodijelila ukupno 2,2 milijuna kuna.

Kriteriji prema kojima je povjerenstvo procjenjuje projekte su utjecaj na društvo i zajednicu, baštinu, razvoj ili mlade, dugoročna održivost i doseg utjecaja projekta, izvodljivost ciljeva i dugoročna korist za sudionike te mogućnost uključenja volontera OTP banke u projekt, ali i sekundarni utjecaji poput podizanja svijesti, informiranje ili edukacije o problematici.

Brojni su i zaista raznovrsni projekti tijekom godina dobivali sredstva u ovom donacijskom natječaju. Primjerice, Dječji vrtić Ćok iz Tkona dobio je donaciju na našem natječaju za projekt male škole gradnje suhozida u kategoriji očuvanja i zaštite kulturne, povijesne, tradicijske baštine te zaštite okoliša. Zamisao projekta je prenošenje nasljeđa na najmlađe, briga o postojećim suhozidima i nastanak novih kao kulturno dobro. Djeca u vrtiću Ćok naučila su osnovne pojmove vezane uz gradnju suhozida, način života te korištenje alata u gradnji suhozida. U sklopu projekta dovršilo se i dvadesetak metara zida na Glagoljaškoj stazi prema Ćokovcu.

Banka je dala donaciju i Dramskom studiju slijepih i slabovidnih "Novi život" iz Zagreba za organizaciju Desetog međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih Blind in Theatre (BIT). BIT festival održao se od 5. do 11. listopada 2017. u zagrebačkom kazalištu Vidra, a na njemu su nastupile kazališne grupe iz Crne Gore, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije i Hrvatske. Raznovrstan BIT-ov program, osim kazališnih predstava, uključio je izložbu, performanse, diskusije, predstavljanje knjige i projekciju kratkog filma. Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih osoba održava se svake druge godine u Zagrebu. U predstavama glume slijepe i slabovidne osobe, a u pripremi predstava (režija, scenografija, kostimografija itd.) sudjeluju afirmirani profesionalni kazališni umjetnici.

U segmentu obrazovanja banka je, među ostalim, pomogla donacijama Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba za uređenje STEM učionice, Industrijsko-obrtničkoj školi iz Pule za edukaciju mladih za korištenje 3D pisača, Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi iz Nove Gradiške za izradu solarnog drveta u parku kraj škole, Osnovnoj školi iz Privlake za obnovu knjižnog fonda školske knjižnice i mnogim drugim obrazovnim institucijama.

Natječaj za dodjelu donacije OTP banke za 2018. je u tijeku; prijave traju do 19. ožujka tako da svi dobri projekti još uvijek imaju vremena za prijavu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:43