DELUXE ZA OKUSNE PUPOLJKE

Želite li probati Banoffee pie ili profiterole? Vrijeme je da upoznate najslađu blagdansku čaroliju

 
 Getty Images

Advent i Božić nam se polagano bliže, a trenutno predblagdansko vrijeme idealno je da se pripremite za malo dekadencije kada je u pitanju hrana. Bez obzira pripremate li obrok samo za sebe i bolju polovicu ili planirate veće kućno druženje, počastite se neodoljivom rapsodijom slatkih okusa.

banoffee with banana, decorated by chocolate, authentic english dessert, close-upbanoffee with banana, decorated by chocolate, authentic english dessert, close-up
Getty Images/iStockphoto

Jeste li do sada čuli za banoffee pie? Riječ je o engleskom desertu, poznatoj piti koja se sastoji od prhkog tijesta, mliječnog karamela, banana i slatkog vrhnja. Ukusna pita neobičnog imena nastala je u Engleskoj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a ime je nastalo kombinacijom riječi ‘banana’ i ‘toffee’, u prijevodu ‘karamela’. Banoffee pita idealan je desert nakon finog ručka, ali jednako dobro funkcionira i kao zasebna hrana ako se zaželite nečeg slatkog.

Homemade Delicious Profiterole on Wooden Table
Getty Images/iStockphoto

Ako više preferirate ''klasične'' desertne specijalitete, imamo opciju i za vas. Profiteroli (profiterolles) u iznimno poznati toplo-hladni desert koji dolazi iz Francuske. Mekano kuhano tijesto puni se kremom ili sladoledom od vanilije, a zatim se sve prelije vrućom čokoladom! Zimska slatka čarolija kojoj rijetko tko može odoljeti.

Portion of Tiramisu dessert
Getty Images/iStockphoto

Iz Italije nam pak stiže tradicionalni recept za tiramisu koji će oduševiti sve ljubitelje kave. Kombinacija kave, piškota i mascarponea idealno je slatko osvježenje u svakom trenutku, a posipani kakao za kraj daje dodatnu gorko-slatku notu bez koje je tiramisu nezamisliv! Ako preferirate kisele okuse, odaberite klasični cheesecake u malo drugačijem ruhu – upotpunjen limunom. Kolač od limuna i sira s mascarponeom idealan je kad se servira hladan, a moramo priznati kako najbolje paše uz šalicu svježe skuhane kave.

Christmas dessert, Homemade Eggnog or Gingerbread Ice Cream with Cinnamon, anise, spices, old wooden background with xmas decorations, copy space
Getty Images/iStockphoto

Ako ste u stisci s vremenom i nemate vremena za pripremu deserta, počastite se čokoladnim desertom u čaši ili najboljom opcijom u svako doba godine – sladoledom. Sladoled od pistacija ili lješnjaka uklopite uz palačinke ili slatki kruh, ali svi jako dobro znamo da on funkcionira fantastično i sam za sebe.

Nema čekanja, vrijeme je za deserte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:43