Život piše priče

Život nekad i sad – sve tajne očekivanih i neočekivanih situacija

 
 Getty Images

Nerijetko čujemo svoje roditelje ili bake i djedove kako, s određenom dozom nostalgije, govore ''prije je ipak bilo bolje'' . I zaista, vremena su bila malo drugačija, vrijedilo je pravilo osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. Danas nam se pak čini kako svi pokušavamo čitavo vrijeme nešto stići. Pritisak na poslu i radni sati koji više nisu toliko fiksni, jurnjava po djecu nakon posla, odlazak kući, priprema večere i ručka za idući dan, plaćanje računa, planiranje godišnjeg odmora... Stres nam je postao svakodnevica i konstantno nam se čini kako vrijeme leti, a neke bitnije stvari ostavljamo za kasnije jer se vodimo klasičnom filozofijom ''budem sutra''.

Upravo iz tog razloga treba poraditi na smanjenju stresa kojem smo danas izloženiji puno više nego što su to bili naši djedovi i bake. Umanjivanje stresa možete postići pomoću „mindfulnessa“, prirodne sposobnosti svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način. Zdrav život donosi efekt zadovoljstva, a dovoljne su male stvari kako bi vam poboljšale dan.


Iako ne volimo pretjerano razmišljati o svemu što nam budućnost donosi, pretjerana bezbrižnost može nas učiniti nespremnima na brojne situacije koje su sastavni dio ovog našeg putovanja zvanog život. Bitno je misliti na sve moguće scenarije, jer svakome se može dogoditi da ostane bez posla ili se razboli što sa sobom nosi financijske posljedice , a situacija se dodatno otežava ako imamo i kredit koji moramo otplatiti. Stoga je bitno, kao što su nas uvijek upozoravali, planirati pametno svoju budućnost. Dobri odnosi s drugima i iskreno povezivanje jedni su od najvažnijih čimbenika u postizanju sreće. Činjenica je da su ljudi koji imaju jake društvene odnose sretniji, zdraviji i žive duže. Mnogi od nas, zbog previše posla i drugih prioriteta, često izgube kontakt s prijateljima i obitelji.

Odvojite vrijeme za ljude koji su vam važni, slavite važne datume, pozovite bliske prijatelje na večeru. I nemojte to stalno odgađati. Očuvanje fizičkog zdravlja uz zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost uz pozitivan način razmišljanja, sigurna su opcija. Treba misliti pozitivno te djelovati proaktivno za situacije kada stvari mogu krenuti po zlu. Jedan od najboljih koraka koji će vam pomoći kako bi vaša obitelj u bilo kojoj situaciji ostala zbrinuta, ali i kako bi mogli uživati u svojoj mirovini, jest ugovaranje životnog osiguranja.

Često se postavljaju slična pitanja oko razloga zašto uzeti životno osiguranje, a oni su vrlo jednostavni i opravdani. Naši roditelji su željeli osigurati budućnost i sreću nama, a mi želimo isto to učiniti za svoju obitelj. Mirovine od prije dvadesetak godina i današnje mirovine su postale neusporedive, a tek kada pomislimo kako će izgledati buduće mirovine, s razlogom nas prolazi lagana jeza. Kvaliteta života u starijoj životnoj dobi nešto je što bi trebalo biti naše osnovno pravo, a kako biste u potpunosti uživali u svojim poznijim godinama, osigurajte se na vrijeme.

Zdravlje je jedan od najbitnijih faktora u našem životu i bitno je fokusirati se na njegovo očuvanje. Ne morate ići na teške vježbe ili trčati maratone. Idite redovito u jutarnju ili večernju šetnju, pazite na unos vode, počastite se zdravim smoothiejima, vježbajte jogu… Činjenica je kako jogom možemo vratiti balans te poboljšati kvalitetu života, zamijeniti svoje nepravilne navike i ponašanje navikama koje su u skladu s prirodnim ritmom tijela. Mnogi od nas, zbog previše sjedenja i korištenja mobitela, pate od bolova u leđima, vratu, ramenima, rukama. Ovdje joga itekako može pomoći. Bez obzira na zdrav način života, nezgode se događaju, baš kao i bolesti. To ne mora značiti da ćete morati plaćati dramatične novčane iznose za njegu. Postoji opcija životnog osiguranja koja Vam omogućuje jednostavnu i pristupačnu financijsku zaštitu za slučaj operacija uslijed bolesti ili nezgode. Osiguranici sami biraju kliniku i liječnika bilo gdje na svijetu, a osiguranje isplaćuje ugovorenu osiguranu svotu u gotovini, vrlo jednostavno i brzo.

U obzir treba uzeti i situacije s najgorim ishodom u kojem želite osigurati svoje najmilije od financijskih problema. Životno osiguranje za slučaj smrti koje savršeno nadopunjuje razne oblike dugoročne štednje od pokrivanja trećeg mirovinskog stupa pa sve do dječje i stambene štednje.


Jedan od najvećih strahova koje imamo jest ''što ako se nešto dogodi, a kredit je ostao neotplaćen?''. Wiener osiguranje i za takve situacije ima rješenje, a nalazi se u programu kojim osiguravate otplatu preostalog kredita u slučaju smrti. Premija se uplaćuje jednokratno na početku, a osigurana svota prati visinu neotplaćenog dijela kredita.

Život je lijep svakog dana, ali pobrinite se da bude lijep i onima koji ostaju nakon vas. Smijte se, jer smijanje otpušta endorfine ili sretne hormone koji poboljšavaju raspoloženje. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da dnevna doza smijeha uvelike pomaže smanjenju hormona stresa te može preventivno djelovati na mogući razvoj srčanih bolesti. Stoga, samo pozitivno i uživajte u svakom danu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:34