NAJBOLJI ODABIR ZA ZDRAV ORGANIZAM

ZNATE LI KOJE MESO JE NAJBOLJE ZA VAS? Otkrivamo vam tajne svih tipova mesa i najbolje recepte za njihovu pripremu

 
 Getty Images

Jedna od najpopularnijih namirnica diljem svijeta zasigurno je meso, a tajna popularnosti leži u njegovoj hranjivosti i raznolikosti pripreme. Naime, meso je izvor svih aminokiselina potrebnih za izgradnju bjelančevina, uključujući i esencijalne aminokiseline tj. one koje tijelo ne može samo sintetizirati. Kvaliteta mesa definirana je kvalitetom sastava (udio masnog i nemasnog) i senzoričkim faktorima poput izgleda, mirisa, čvrstoće, sočnosti, mekoće i okusa, ali u pripremi ručka i večere ipak nam je u prvom planu okus koji ovisi o tipu mesa. Bez obzira na to koji tip mesa ćete odabrati, uvijek pazite na to da kupujete kvalitetno i vrhunsko meso, ali i na načine pakiranja. Meso je delikatna namirnica koja zahtijeva najviši standard pakiranja i pripreme, posebice u ova izazovna vremena u kojima živimo, kada higijena mora biti na izrazito visokoj razini.

Najkvalitetnije meso u pakiranjima koja odgovaraju najvišim standardima možete pronaći u Lidlovoj ponudi. Vrhunsko meso jamče redovite kontrole kvalitete (redovita analiza u akreditiranom laboratoriju te redovita kontrola proizvodnog procesa), pakiranje (svježe pakirano, nema mogućnosti onečišćenja te vidljiva deklaracija i rok trajanja) te dostava (svakodnevna dostava svježeg mesa u Lidl trgovine i neprekinuti hladni lanac (HACCP) ). A koji su tipovi mesa?

Meso dijelimo na bijelo i crveno, a za tu krucijalnu razliku zadužen je mioglobin. Riječ je o tipu proteina koji mišićima omogućava dotok željeza i kisika iz krvi. Više mioglobina daje mesu tamniju boju, a kad ga je manje, meso je svjetlije boje. Tako u bijelo meso spadaju piletina, puretina i zec, a u crveno meso junetina, govedina, divljač, janjetina, teletina i svinjetina.

Various cuts of raw meat shot from above on rustic kitchen table. The cuts are on a cast iron grill and includes Angus steak, tenderloin, sausages and hamburger meat. The grill is surrounded by herbs, vegetables and spices for cooking meat like peppercorns, salt, garlic, tomatoes, asparagus and rosemary. A vintage fork is included in the composition. Predominant colors are red and brown. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.
Getty Images

Upravo je svinjetina jedno od najpopularnijih mesa, a izvrsno se kombinira u različitim tipovima jela tijekom čitave godine. Svinjski vrat može se pripremiti u pećnici i na roštilju, baš kao i komadi s trbuha i potrbušine. Za razna variva kombiniraju se rebra i prsa, a idealan gulaš dobit ćete s mesom lopatice. Svinjski but je prvoklasan, a daleko najpopularniji dio svinjskog mesa je lungić. Uvijek obratite pažnju na način na koji je meso izloženo i prezentirano prije kupovine.

Zapnete li s idejom za ručak, pripremite roladu sa šunkom. Trebat će vam 0,5 kg mljevene svinjetine, 6 jaja, 2 žlice krušnih mrvica, 150 g šunke, 3 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice mlijeka, 15 g maslaca, sol i papar. Meso začinite, dodajte dva jaja, promiješajte, dobro izmiješajte i razvucite poput kora. Umutite četiri jaja, dodajte mlijeko i ispecite omlet na maslacu, ali samo s jedne strane. Nepečenu stranu omleta stavite preko mesa, a zatim pospite sitno sjeckanom šunkom koju ste pomiješali s kiselim vrhnjem. Meso smotajte u roladu i stavite peći 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Fresh and raw meat. Sirloin medallions steaks in a row ready to cook. Background black blackboard
Getty Images/iStockphoto

Govedina je posebno popularna kada su u pitanju pripreme juhica i gulaša, ali i sarme za koju je idealan goveđi vrat. Jedno od poznatijih jela s govedinom je priprema na burgundski način za koji će vam trebati malo više vremena, ali se zaista isplati. Od sastojaka su vam potrebni komad slanine, oko 180 grama, kilogram i pol govedine od buta, izrezan na krupne kocke, četiri žlice maslinova ulja, velika mrkva, velika glavica luka, tri šalice mladog crnog vina, primjerice portugisca, tri šalice goveđeg temeljca, žlica koncentrata od rajčice, dva češnja zgnječena češnjaka, pola žličice timijana, tri smrvljena lista lovora, sol, papar i tri žlice masti. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Na masti u širokoj posudi zapecite kocke mesa, oko tri minute sa svake strane, dok lijepo ne porumene. Maknite meso s vatre i držite ga na toplom. Na istoj masti pecite prutiće slanine, luk, kockice mrkve i češnjak. Podlijte s pola šalice temeljca, pa dodajte timijan i lovor. Vratite meso na vatru, da se prožme s povrtnim umakom. Sve prebacite u glinenu ili gusnatu posudu. Podlijte vinom i ostatkom temeljca, posolite i poparite. Poklopite i pecite oko tri sata, na niskoj temperaturi – ne višoj od 150 Celzijevih stupnjeva.

Grilled chicken fillet with green vegetable salad on a black slate, stone or concrete background.Top view with copy space.
Getty Images/iStockphoto

Piletina je najpopularniji tip bijelog mesa, a najvažniji dijelovi pileta su krila, hrbat, batak i zabatak te prsa. Krila, batak i zabatak odlični su za pečenje s kostima, kao i cijelo pile, ali i otkošteni zabatak - file. Prsa su idealna za pohanje ili punjenje, primjerice špinatom. Za takvu pripremu trebaju vam četiri komada pilećih prsa, 125 g rikote, 125 grama kuhanog špinata, pola žličice muškatnih oraščića, osam kriški šunke, dvije žlice maslinova ulja, papar i sol. Napravite proreze u pilećim prsima. Pomiješajte rikotu sa špinatom, začinite orasima, paprom i solju. Smjesom napunite pileća prsa i svaki komad omotajte u dvije kriške šunke. Zagrijte maslinovo ulje i pržite meso 4 minute sa svake strane i zatim ga prebacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite 15 minuta.

Roasted rib eye steak with mushrooms
Getty Images/iStockphoto

Za kraj, ostavljamo teletinu i njezin ukusan biftek za koji vam je potrebno 35 dag bifteka, sol, 10 dag vrganja, luk, češnjak, maslac i slatko vrhnje za kuhanje. U širokoj tavi otopite maslac, dodajte na kockice nasjeckani luk i češnjak i dinstajte. Zatim dodajte na ploškice narezane vrganje i posolite. Sve kuhajte na laganoj vatri 10 minuta i potom zalijte slatkim vrhnjem. U drugoj tavi otopite maslac i popecite biftek s obje strane po 4 minute. Prelijte umakom od vrganja i dobar tek!

Bez obzira na to koji tip mesa ćete odabrati za pripremu, uvijek pazite da kupujete kvalitetno i vrhunsko meso, a upravo takvo možete naći u Lidlovoj ponudi. Nagrada Best Buy Award u kategoriji najbolji omjer cijene i kvalitete kada je riječ o trgovačkoj marki Svježe pakiranog mesa dodatni je pokazatelj da s kupovinom mesa u Lidlu zaista ne možete pogriješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 19:51