Ademi dužan Haagu 90.000 dolara

ZAGREB - Zbog odbijanja države da na jednak način financijski pomaže obranu svih generala koji su optuženi pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, general Rahim Ademi mogao je ostati bez stana!



Radi se o dugu u iznosu od 90.000 američkih dolara s kojima je Ademi, prema procjeni Haaga, trebao participirati u financiranju svoje obrane. Budući da Ademi taj novac nema, a država mu nije željela pomoći, Haag je problem želio riješiti tako da mu se zaplijeni stan. No, pisanjem žalbi i izražavanjem volje njegova branitelja Čede Prodanovića da se odrekne tog dijela honorara ovrha je izbjegnuta.



Ademijev problem, međutim, time nije riješen jer Vlada i dalje ne pokazuje volju da riješi pitanje financiranja njegove obrane.



Njegov branitelj, odvjetnik Čedo Prodanović, zadnji je honorar za obranu dobio 2002. godine kada mu ga je isplatio Haag! Ni kada je donesena odluka da se predmet zločina počinjenih u Medačkom džepu, za što su optuženi generali Ademi i Mirko Norac, prebaci iz Haaga na domaće pravosuđe, Vlada nije pokazala nikakvu volju da riješi pitanje financiranja obrane. Uskoro će početi i suđenje, a Ademi još ne zna kako će plaćati odvjetnika.



- Voljela bih da se Rahimov predmet vrati u Haag, jer se sramim postupaka ove države prema njemu i sramim se razlike koju ova država pravi među generalima - rekla nam je Anita Ademi, supruga generala R. Ademija. Kaže da generala samo vozaju od jednog do drugog mjesta, od Ministarstva pravosuđa do Ministarstva branitelja.



Napominje da je i premijer Ivo Sanader više puta javno obećavao pomoć, ali general još ni lipe nije dobio!  



- Samo nas vozaju. Umjesto da se Rahim posveti obrani, mora okolo moljakati. Rekao je da neće više moliti nikoga, branit će se sam bude li trebalo! Ovo mu se događa zato što je pošten i dobar. Bi li se trebao zapaliti pred Vladom da dobije pomoć? - pita se Ademijeva supruga.



Kada se general Ademi dobrovoljno predao i otišao pred Međunarodni kazneni sudu u Haagu, tražio je da njegovu obranu financira Haag.



Međunarodni sud je na to pristao, ali tek u jednom dijelu. U Haagu, naime, postoji tim koji procjenjuje imovinu optuženika i u skladu s tim te stvarnim troškovima postupka određuju se iznosi i omjeri u kojima se pokrivaju troškovi. U procjenu Ademijeve imovine ušao je stan u Splitu i automobil koji jesu njegovo vlasništvo, ali su kupljeni na kredit koji se još otplaćuje, a Haag je, čini se, to zanemario.



Prema riječima Anite Ademi, financijski inspektor koji je došao u kontrolu imovine zaključio je da Ademi može plaćati dio obrane jer ima stan. - Valjda su mislili da možemo prodati stan. Stan je kupljen na kredit i još ga otplaćujemo - rekla je Anita, te dodala da dvosobna kuća u Rogoznici nije njezina, nego njezine obitelji, da druge imovine nemaju, a od njezine i Rahimove plaće ne mogu sufinancirati troškove obrane.



- Rahim se odmah žalio na takvo rješenje Haaga, međutim do danas nije dobio odgovor - rekla je Anita Ademi i podsjetila kako su se Ademijevi bili dogovorili s Vesnom Škare-Ožbolt u prosincu prošle godine o sufinanciranju troškova obrane, ali je nakon njezine smjene sve stalo.



Vlast se, kaže dalje, pravda time što se postupak protiv Rahima vodi u Hrvatskoj, a ne u Haagu. - A pitam ja vas, da se postupak protiv Gotovine, Markača i Čermaka prebaci u Hrvatsku, koliko bi vremena trebalo da se riješi financiranje njihove obrane? - nije krila ogorčenje Anita Ademi te je dodala da se postupak protiv njezina muža vodi prema optužnici Haaškog suda, pa je svejedno je li proces u Hrvatskoj ili Nizozemskoj.

Sačić:





















Ademi je naš suborac. S njim smo bili u borbi kada je spasio Šibenik, na ličkoj bojišnici, pa do Oluje i smatramo da trebamo zahtijevati da za obranu dobije kao i drugi generali. Specijalci će, ako treba, skupljati novac za njega.

Muljačić:























Ovdje se radi o prvom predmetu koji će se dijelom voditi i po haaškim pravilima, zato ostaje otvorena mogućnost da se odredi i neka druga tarifa.



Ivanka Toma;Duška Čolović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11