Andrija Hebrang: Želim biti predsjednik Hrvatske

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2008. u 07:59

ZAGREB - Na predsjedničkim izborima 2010. godine prvi će se put, nakon punih jedanaest godina, izravno sučeliti kandidati HDZ-a i SDP-a, jer je SDP čvrsto odlučio u predsjedničku utrku poslati svog čovjeka nakon što su u dva izborna ciklusa podupirali kandidate drugih stranaka.

Na prošlim izborima socijal-demokrati podržali su kandidaturu Stjepana Mesića, a 2000. podupirali su svojeg koalicijskog partnera Dražena Budišu.

Posljednji put HDZ i SDP na predsjedničkim su izborima odmjerili snage 1997. godine kada je tadašnji SDP-ovac Zdravko Tomac u srazu protiv Franje Tuđmana uspio izvući “neloših” 22 posto. Bio je to tada prvi jasan znak uzleta SDP-a, koji je preskočio HSLS kao do tada najjaču oporbenu stranku.

Izravan sraz HDZ-a i SDP-a u godini koja prethodi parlamentarnim izborima 2011. bit će
Podržat ću svaku odluku stranke. Tri godine sam potpuno zdrav

Hebrang
dobar pokazatelj odnosa snaga dviju najvećih takmaca. Niti u SDP-u niti u HDZ-u još nisu usredotočeni na predsjedničke izbore. HDZ-ovi kuloari ipak već izbacuju imena - Nadan Vidošević, Dragan Primorac, Andrija Hebrang. Jedan od njih, slaže se nekoliko sugovornika u HDZ-u, sasvim pouzdano ima ambiciju biti šef države: Hebrang je spreman za kandidaturu.

- Prerano je o tome govoriti jer je poznato da Sanader o takvim stvarima odlučuje u zadnji tren. Hebrang je posljednji put imao podršku i sigurno će je opet imati - procjenjuje jedan od članova Predsjedništva.

U vrhu HDZ-a, međutim, ima i onih koji smatraju da Hebrang nema šanse.

  Hebrang živi u iluziji da će ga HDZ kandidirati za predsjednika

Me sić
- Sada kada Mesić više nije u igri, HDZ ima velike šanse za pobjedu. Hebrang može dobiti samo glasove HDZ-a, a mi moramo naći kandidata koji može zahvatiti puno šire te okupiti i birače koji nisu tradicionalni glasači HDZ-a - kaže drugi član stranačkog Predsjedništva.

Sam Hebrang glasine o svojoj potencijalnoj kandidaturi ne želi komentirati jer je, kaže, još prerano. No, nema niti demantija predsjedničkih ambicija, štoviše. - Stranka o tome još nije raspravljala, ali ja, evo, unaprijed prihvaćam svaku odluku HDZ-a o tom pitanju - kaže Hebrang. Na pitanje hoće li njegova bolest, kao prošli put ili prilikom formiranja Vlade, možda biti razlog za neprihvaćanje kandidature, Hebrang ponavlja:

- Već sam tri godine zdrav i svi se slažu da sam izliječen.


Zanimljivo je da je I posljednji put Hebrangu kandidatura u zadnji tren izmaknula zbog Stipe Mesića, koji I danas agitira protiv njegove kandidature.

Iako se procjenjivalo kako Hebrang uživa veći potporu u stranačkoj bazi od Jadranke Kosor, Sanader se na kraju odlučio za svoju zamjenicu.

- Tada je Hebrang bio još bolestan, nije se ni on sam za to jako borio. Osim toga, tada se procjenilo kako ionako ne možemo pobjediti Mesića I zato se biralo umjerenog kandidata koji neće u kampanji ugroziti odnos s Mesićem nakon izbora - priča naš sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a.
Prošli p ut nije bio kandidiran zbog Mesića


• 2008. predsjendik Kluba zastupnika HDZ-a
• 2005. u tijesnoj utrci za HDZ-ovog predsjedničkog kandidata, Sanader se ipak odlučio za J.Kosor
• 2003.-2004. Ministar zdravstva u Sanaderovoj Vladi
• 2002. izabran za potpredsjednik HDZ-a
• 1998. Ministar obrane RH
• 1996-1998. predsjednik Tuđmanodovg liječničkog konzilija
•1994-1998. Ministar zdravstva RH
• 1990. član prve Vlade, ministar zdravstva RH 
P olitička karijera


Nataša Božić

Izdvajamo