Anton Nikiforov: 'Hrvatske tajne službe locirale su Antu Gotovinu'

ZAGREB - Hrvatske tajne službe imale su primarnu ulogu u lociranju Ante Gotovine! Štoviše, druge službe u tome nisu ni sudjelovale, to smo odradili mi i Hrvati - potvrdio je u srijedu navečer Anton Nikiforov, politički savjetnik glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte u HTV-ovoj emisiji "Tragovi", tijekom koje je prikazan i dokumentarni film "Carlina lista".



Nikiforov je tako prvi dužnosnik Haaškog tužiteljstva koji je izričito potvrdio ono što do sada nisu javno priznavale ni hrvatske vlasti niti itko u Haaškom sudu - Hrvatska je imala ključnu ulogu u uhićenju generala Gotovine.



O burnom suodnosu Carle Del Ponte i Hrvatske, okolnostima uhićenja Gotovine te o tome je li Hrvatska, poput Srbije, mogla eskivirati suradnju s Haagom bez većih posljedica, u emisiji HTV-a, koju je uredio i vodio Josip Šarić, razgovarali su Andrija Hebrang, Šime Lučin, Markica Rebić, Ivo Pukanić te Nikiforov koji je sudjelovao videolinkom iz Haaga.



S činjenicom da je upravo Hrvatska odigrala ključnu ulogu u uhićenju Gotovine, Hebrang se nije mirio, nego je pokušavao objasniti kako je ključna bila španjolska policija. Nikiforov je, međutim, pojasnio kako su se Španjolci u istragu uključili tek nakon dojave hrvatske strane.



Šime Lučin Haagu je predbacio da je potraga za Gotovinom u vrijeme bivše Vlade često bila zakočena brojnim pogrešnim dojavama Haaga da je Gotovina u Hrvatskoj. Hebrang se prisjetio kako su hrvatske vlasti, na čelu s predsjednikom Tuđmanom, 1998. godine bile šokirane otkrićem da će Haag suditi i hrvatskim vojnicima.



- Mi smo mislili da će se Haaški sud ponijeti poput Nürnberškog, da će suditi agresoru, no ispalo je nešto sasvim drugo - rekao je Hebrang, objasnivši da je "tada svim časnicima preporučeno da ne daju nikakve izjave Haagu dok se ne zauzme politički stav, a to se često pogrešno tumači kao zabrana generalu Gotovini da dade iskaz".



Markica Rebić ustvrdio je kako su hrvatske vlasti bile prekooperativne te da su čak Haaškom tužiteljstvu dale i plan obrane generala Tihomira Blaškića. Iako različitih stranačkih i ideoloških opredjeljenja, gosti u studiju složili su se da je Hrvatska dala preveliku važnost Carli Del Ponte.


Nataša Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:42