Apple pojeftinio iPhone i predstavio nove verzije iPod-a

WASHINGTON - Tvrtka Apple Inc. u srijedu je drastično pojeftinila svoj top model iPhonea, prekinula prodaju njegove slabije verzije i predstavila novu verziju svog popularnog iPod medija playera, s wireless pristupom internetu i nekim drugim funkcijama iPhonea.



Cijena iPhonea od 8 GB je s 599 dolara smanjena na 399, a iPhone od 4 GB što se prodavao po 499 dolara je povučen, dok će novi iPod s Wi-Fi funkcijom, ali bez mogućnosti telefoniranja, startati s cijenom od 299 dolara.



"Želimo staviti iPhone u puno čarapa tijekom ove blagdanske sezone", rekao je Steve Jobs, osnivač i predsjednik uprave Applea na predstavljanju novog iPoda u San Franciscu.



Jobs je predstavio i iPod Touch, koji će uskoro korisnicima omogućiti 'wireless downlode' pjesama u svim lokalima Starbucksa u SAD, koji imaju Wi-Fi internet.



Verzija iPod toucha od 8 GB koštat će 299 dolara a 16 GB 399 dolara, a prodaja diljem svijeta počet će krajem mjeseca. iPod ima Safari Web browser s pretraživačima Google i Yahoo i lakim pristupom YouTube-u. "To je jedno od sedam svjetskih čuda, jednostavno je nevjerojatan", rekao je Jobs na predstavljanju.



Od listopada, zaštitni znak Starbucksa upalit će se na iPod-u kad god korisnik prolazi blizu lokala s Wi-Fi uslugom. Jobs je predstavio i novu verziju vodećeg iPoda na tržištu, uključujući iPod Nano s povećanim monitorom na 2.5 incha za gledanje filmova i igranje ugrađenih igrica. Novi Nano, koji će u trgovine ovoga vikenda, dolazi s verzijom od 4 GB za 149 dolara i 8 GB za 199 dolara. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:02