BiH će tražiti ponavljanje suđenja Srbiji za genocid





Presuda u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid puna je manjkavosti i kontradiktornosti, i očito nije pravno utemeljena. Razlog što Međunarodni sud pravde nije presudio u korist BiH ne može se tražiti u nedovoljnosti dokaza koje je BiH prezentirala Sudu, ocijenio je u Sarajevu pravni zastupnik BiH u ovoj tužbi prof. dr. Sakib Softić, a objavio site Pincom.info.

Softić je govorio kao uvodničar na redovitoj sjednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "BiH poslije presude Haaškog tribunala" te naglasio da je Bosna i Hercegovina dala dovoljno dokaza za svoju tužbu. Za presudu prema kojoj Srbija nije odgovorna za genocid, Softić optužuje Sud. Dodao je i da će BiH tražiti ponavljanje postupka ako se u ovom predmetu pojave novi dokazi ili činjenice.

Softić smatra kako presuda ni u kojem slučaju ne može biti satisfakcija za žrtve genocida u BiH. Ona će biti dovoljna za pomirenje Bošnjaka i Srba samo ako postoji spremnost srpskog naroda u cjelini da prihvati odgovornost da je u njihovo ime počinjen genocid nad Bošnjacima, i to ne samo u Srebrenici, nego na području cijele BiH. Sud je utvrdio da je od 1992. do 1995. godine učinjen zločin koji po obimu predstavlja genocid, ali nije utvrđena i genocidna namjera za njegovo izvršenje, naglasio je Softić.

On očekuje da će presuda imati utjecaj na odnose u BiH. U postupku smo njezina prestrukturiranja, odnosno procesu stvaranja moderne europske države, te se stoga i nada da će presuda biti "vjetar u leđa" zagovornicima ustavnih promjena koje će BiH učiniti efikasnom i funkcionalnom državom.

- Srbija je prva država otkad postoji ljudska civilizacija koja je učinjena odgovornom za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Možda to izgleda malo, ali nije. Sve buduće generacije studenata pravnih fakulteta od Aljaske pa do Novog Zelanda kao svoje primarno pravničko obrazovanje učit će da je Srbija povrijedila tu konvenciju, odnosno da genocid nije spriječila, i to nije mala stvar - ocijenio je Softić. (I. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:11