Bio je osnivač zbora budućih prvaka

Marijan Zuber bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenih pedagoga. Rođen je 5. rujna 1913. godine u Lepoglavi. Kada je početkom 1943. bio uvojačen, zbog glazbenog obrazovanja dodijeljen je u Beču, kao tajnik, tada već uglednome dirigentu Lovri pl. Matačiću.



Zbog toga su obojica nakon Drugoga svjetskog rata bili osuđeni na smrt. Očekujući izvršenje kazne, robijali su u Staroj Gradiškoj gdje su dočekali i pomilovanje.



Već 1948. Zuber je dobio mjesto profesora na varaždinskoj Glazbenoj školi gdje je od 1956. do umirovljenja 1974. bio direktor.



Zuber je 1952. osnovao dječji zbor koji je gostovao diljem Europe i SAD-a, a u tome su zboru ponikli glasovi poslije uglednih prvakinja Nevenke Petković Sobjeslavski, Ruže Pospiš-Baldani i drugih. Zuber je također bio predsjednik Društva glazbenih pedagoga Hrvatske i jedan od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri.



U povodu 80. rođendana, Zuberu je 1993. dr. Franjo Tuđman na varaždinskoj kazališnoj pozornici uručio jedno od prvih odličja Danice hrvatske.







Od svog učitelja danas su se na komemoraciji oprostile i slavne učenice, Ruža Pospiš-Baldani i Višnja Mažuran.



- On je bio moj prvi učitelj glazbe. Bio je veliki čovjek i nama djeci pristupao je na nevjerojatan način. Naučio nas je skromnosti i puno vrlina. Bio nam je drugi otac - rekla je Ruža Pospiš-Baldani. N. K. / EPEHA


Pospiš - Baldani: Naučio nas je skromnosti





Željko Slunjski
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:44