JUTARNJA PROPOVIJED

Bog Hrvata

Sveti Agaton - kojega smo jučer slavili - bio je papa u 7. stoljeću, umro 681. Godinu prije smrti održao je u Rimu sabor sa 125 biskupa, s kojega je caru Konstantinu IV. u Carigrad poslao pismo u kojemu spominje da već mnogi biskupi djeluju među Slavenima. Budući da se drugi slavenski narodi počinju krstiti tek u 9. i 10. stoljeću, to se moglo odnositi samo na Hrvate. Car Konstantin Porfirogenet u djelu “De administrando imperio” u 10. stoljeću - na temelju urednih carskih arhiva - tvrdi: “Hrvati poslije krštenja postaviše vlastoručni ugovor te se tvrdom i nepokolebljivom vjerom zakleše svetom Petru da nikad neće provaljivati u tuđe zemlje niti ondje ratovati, već da će radije živjeti u miru sa svima koji to budu htjeli. A od pape su dobili molitvu da će se za njih boriti i na pomoć im biti Bog Hrvata kad god drugi narodi provale u hrvatsku zemlju i ratom ih uznemire; a Petar, učenik Kristov, obdarit će ih pobjedom.” To je - upozoravaju povjesničari - prvi poznati međunarodni mirovni ugovor.

Tako je u ono doba zapisano o Hrvatima i njihovu shvaćanju kršćanstva. Podatak kratak, jasan i nezaobilazan. Papa o kojemu je riječ zacijelo je današnji svetac Agaton. Ni za koji novokršteni narod iz toga vremena nema takva podatka. Onim davnim Hrvatima kršćanstvo je značilo mir za odustajanje od krvavih sukoba. Zna se da nije uvijek bilo moguće izbjegavati krvave sukobe, ali Hrvati zaista ne postadoše velesila. I vjerojatno zato ne propadoše. Izdržali su i izdržat će svim grijesima unatoč - koji toliko zanimaju i Međunarodni sud. Grešan, uvijek vjeran, stalno klevetan, slab i neuništiv narod!

Čudno je da je papa nazvao jedinoga sveopćega Boga “Bogom Hrvata”. I to je, koliko znamo, jedinstveni slučaj. A nama je i danas neugodno tako govoriti da nas ne proglase uskogrudnim nacionalistima. Krleža je napisao knjigu “Hrvatski bog Mars”. U krvava ratovanja drugi su nas tjerali - ali onaj davni papa se nije prevario. Bog Hrvata - od sv. Agatona do bl. Alojzija Stepinca - ostao je mirotvorac - i to će nam vjerojatno odrediti drugačiju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:27