PLAN ZA JADRAN

BORIS DEŽULOVIĆ Kad dovrše hrvatski Las Vegas, Hrvati će se žaliti da su državu izgubili na kocki

 Luka Gerlanc / CROPIX

Božidar Kalmeta najavio je, eto, ambiciozni redizajn Zadra, koji će do kraja njegova mandata - shvatite to vrlo metaforički, jer “kraj Kalmetina mandata” najpoznatiji je prostorno-vremenski paradoks kvantne fizike - postati “hrvatska Nica”, odnosno “hrvatski Monte Carlo”. Sad je to već ozbiljna razvojna strategija hrvatskog Jadrana, “hrvatske Azurne obale”: samo koji dan ranije izgradnja resorta za bogate penzionere u Crikvenici najavljena je kao “hrvatska Florida”.

I Nica i Monte Carlo i Florida, naime, već postoje: “hrvatska Nica” lijepo je zamakao brending-projekt Opatije, “hrvatski Monte Carlo” turistički su developeri još prije obećali Dubrovniku, a “hrvatska Florida” odavno je zamišljena u Splitu, “hrvatskom Miamiju”. Sjetit ćete, najzad, kako je preko puta Miamija, na Čiovu, famozni Vicenco Blagaić zamislio “hrvatski Manhattan” - prije nego što je zbog hladne antipoduzetničke klime na Manhattanu otišao na jug zidati “hrvatski Dubai” - a HNS je svojedobno predstavio i projekt “Dalmatinsko zaleđe kao hrvatska Provansa”.

Znamo li pritom da je Hvar već odavno “hrvatska Ibiza”, Vis “hrvatski Capri”, a Istra i službeno “hrvatska Toscana”, ozbiljno je pitanje hoće li “na kraju Kalmetina mandata” u Hrvatskoj ostati išta hrvatsko: kad dovrše “hrvatski Las Vegas”, Hrvati će se žaliti da su državu izgubili na kocki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:34