OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ Kratki vodič za izborne ponavljače, ili što ako nas Most sve prevesla

Birači su nepouzdana skupina od oko 3,8 milijuna ljudi, koja naivno vjeruje da će se sve promijeniti i da će oni živjeti bolje. Neće
 Goran Mehkek / CROPIX

Birači su glavni problem ovih izbora. To je nepouzdana skupina od oko 3,8 milijuna ljudi, nezadovoljna svim dosadašnjim vladama, koja na svakim izborima pokaže kako naivno vjeruje da će se sve promijeniti i da će oni živjeti bolje. Neće. Ali, nije bolje ni sa ostalima koji sudjeluju u izborima.

Most - glasanje za Most glasanje je za zajebanciju. S njima nikad ne znate na čemu ste, na čemu su oni, koliko ih ima i što to znači. Nešto kao ekipa na maturalcu. Most je grupa političkih osobenjaka, predvođena psihijatrom Božom Petrovom iz Metkovića. On je puno ambiciozniji, inzistira na reformama, ali je zasad nejasno što konkretno želi osim da Hrvatska dobije Vladu u kojoj bi sjedili i HDZ i SDP. I Most. Nešto kao petogodišnja djevojčica pred policom s čokoladama. Ah, da. Rado bi i da vlada mir u svijetu. I da zaštitimo slonove, svi na svijetu. I da nahranimo gladne.

Reforme - dolaskom Mosta na političku scenu pojavila se riječ koja je sada mantra svih stranaka - reforme. Sadržaj, metode i ciljevi reformi su nejasni, kako članovima Mosta, tako i njihovim i svim ostalim biračima. Most želi reforme poljoprivrede, uprave, samouprave, pravosuđa, Mjeseca, gospodarskog pojasa, vjerojatno i zračnog, te naravno i podmorja, fiskalnog i bankovnog sustava, ali nema pojma kako i što s njima, ne zna tko bi ih trebao izvesti, na koji način, što će se reformama postići i kuda će to ikoga odvesti. Ili zna, ali je to teško utvrditi jer svaki član Mosta ima svoje odgovore i tumačenja reformi. U pregovorima se pokaže da su stranke, iako nisu ni razmišljale o reformama, ili su bile protiv nekih na kojima Most inzistira kao SDP koji je tvrdio - nećemo bolne rezove, savršeno spremne sve učiniti da bi se Mostove reforme provele.

Najveća snaga Mosta je broj osvojenih zastupničkih mandata. Taj je broj promjenjiv vanjskom temperaturom, ali uglavnom pada s početnih 19 na 16, nakon što izbačeni Prgomet odvede dvije zastupnice na Hrid, ali tih 16 možda bude 18 ako treba glasati za HDZ. Tko zna.

Most je uglavnom stranka koja nervira političke komentatore, novinarske urednike, analitičare u stranim veleposlanstvima, sitne dilere poslovima, niskograditeljima i ambicioznim uhljebima jer nikako ne uspijevaju uhvatiti trenutak kada Most stoji na svojim pozicijama. Pritom ne stoji ni na tuđim. Glasati ako volite uzbuđenja i imate dobrog doktora.

HDZ - konzervativna stranka na izborima se pojavila s parolama progona bivših komunista, zagovarajući zatvaranje homoseksualnih sloboda unutar stanova i kuća, s gospodarskim programom sastavljenim u Njemačkoj, ali i onim drugim koji zastupa predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, a koji ima petplus točaka. Predsjednik stranke ne nabraja svih pet u jednom razgovoru.

Stranka je bila optužena zbog crnog fonda, korupcijskih manipulacija kojom se ilegalno financirala, ali formalna odluka nije donesena jer je sudski postupak promjenom zakona propao. Dokazi koji su pokazivali da je novac ilegalno dolazio u stranku nisu osporeni. Stranka s brojnim članstvom ima neugodan običaj da sve bivše lidere izbaci na ulicu optuživši ih da su neprijatelji stranke pa je tako Ivo Sanader tek nedavno izašao iz trogodišnjeg pritvora, a njegova nasljednica Jadranka Kosor u ozbiljnom je sukobu sa sadašnjim predsjednikom Tomislavom Karamarkom koji je pak u tinjajućem sukobu s članstvom nezadovoljnim rezultatima izbora. Glasati ako postoji veza s utjecajnima u stranci.

SDP - formalno socijaldemokratska stranka čiji je predsjednik Zoran Milanović otvoreno rekao da je više liberal nego socijaldemokrat. Na vlasti se stranka pokazala kao spavač u prve tri godine mandata, da bi živnula sada kada je možda prekasno. Uz sve, uvela je predstečajne nagodbe, kontroverzno rješenje za firme u pat-poziciji, fiskalizaciju, uspješno je rješavala problem s izbjeglicama, pri čemu se uspjela posvađati sa svim susjedima, ali izbjegla podizati žicu kojom bi priječila izbjeglice da uđu u Hrvatsku. Donijela je zakon o sklapanju životnog partnerstva, ali je tijekom njenog mandata došlo i do promjene Ustava koji sada definira brak kao zajednicu muškarca i žene. Stranka trenutačno uživa na slučajnom rastu BDP-a, rušenju bankarskih profita iz afere “franak”, a optužuje je se za masovan odlazak mladih iz Hrvatske, više od tri stotine trajno nezaposlenih.

Ekipa je to zakržljalih demokratskih odnosa u stranci koja lakoćom izbacuje glasne oponente na ulicu smislivši neki formalni, moralno demokratski alibi ali je spremna žmiriti do besvijesti kada se njen ministar vozi privatnim avionom. Glasati ako se mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22