Britanska znanstvenica: S roditeljima u krevetu do pete godine života

LONDON - Standardna roditeljska praksa kojom uče djecu da spavaju sama, šteti njihovim potomcima kojima se zbog te separacije povećava razina hormona stresa, a mogu osjetiti čak i fizičku bol.



Iz roditeljskog kreveta zapravo ne bi trebali biti izbačeni do pete godine života, utvrdila je britanska znanstvenica Margot Sunderland, koja uvjerava da spavanje s roditeljima djeci daje veće šanse za odrastanje u zdrave ljude.



Tvrdnje znanstvenice iz Centra za mentalno zdravlje djece temelje se na 800 studija i znanstvenom mišljenju o tome kako se razvija dječji mozak. Jedna od studija je ona neurološka koja je dokazala da djeca odvojena od roditelja iskuse moždanu aktivnost jednaku fizičkoj boli.

Potom, u tekstu u magazinu The Science of Parenting, Sunderland navodi i studiju koja je utvrdila da su se kod 70 posto žena koje nisu bile tješene dok su plakale kao djeca kasnije razvili problemi s probavom.



- U ovoj zemlji postoji tabu o djeci koja spavaju s roditeljima. Studije pokazuju da je spavanje s roditeljima do 5. godine investicija za dijete. Zbog odvajanja mogu patiti od tjeskobe - kaže.

Dječji plač



Znanstvenica vjeruje da je trenutna praksa utemeljena na društvenima stavovima koji bi trebali biti zanemareni. Izravna opozicija tom mišljenju jesu takozvani gurui roditeljstva poput Gine Ford, čije savjete slijede tisuće roditelja. Ona zastupa rutinu učenja beba da spavaju "bez asistencije odraslih".



Takvo ponašanje Sunderland osuđuje, a savjet potkrepljuje dokazima poput studije provedene nad djecom do pet godina starosti koja je pokazala da kod njih 90 posto odlazak u vrtić povećava kortizol, hormon stresa. Kod 75 posto ta se razina spušta kad se vraćaju kući. Isti učinak, tvrdi, ima i tjeranje djece na samostalno spavanje koje nerijetko rezultira dječjim plačem.



Za dijete bilo koje dobi važan je osjećaj bliskosti s roditeljem, no manje dijete traži više fizičke bliskosti od starijeg. To ne znači da dijete treba spavati u istom krevetu s roditeljima, kaže prof. Marina Grubić, voditeljica Službe za psihologiju u Klinici za pedijatriju na Rebru. Dodaje da isto tako ne treba ni izbacivati djecu iz roditeljskog kreveta već individulano procijeniti što je za dijete najbolje.



- Mnoga djeca imaju problema sa spavanjem jer su roditelji uz njih kada zaspu, no nema ih kada se dijete probudi samo - kaže i ističe da nema pravila do koje godine bi dijete trebalo spavati u roditeljskom krevetu.     S. Ciboci Stunja

Prof. Grubić: Nema pravila o spavanju



Ivana Rimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:12