Cenzurirat će se i sljedeća epizoda serije ‘Zakon!’

ZAGREB - Sljedećeg ponedjeljka vođa Svetkovačkog klana, jedan od glavnih likova HTV-ove humoristične serije “Zakon!”, postrojit će svoje podređene, a oni će mu se predstaviti kao Miroslav Krleža Vučjak, Dobriša Cesarić Voćka, Tin Ujević Nocturno i Ranko Marinković Kiklop.



‘Bip’ ili ‘kva, kva’?



No, kako sada stvari stoje, njihova imena na HTV-u nećemo čuti, jer je ta prozivka ocijenjena kao neprimjeren sadržaj.



- Ne znam hoće li prilikom njihova predstavljanja HTV-ovci staviti ‘bip’ ili možda ‘kva, kva’. Naša namjera nije bila uvrijediti slavne književnike, nego smo se na svoj način željeli našaliti s Klicama, Sjemenkama, Limunima, Celerima i ostalim likovima koji pune novinske stranice crnih kronika. Međutim, s HTV-a su nam poručili da je riječ o neprimjerenoj vrsti humora, tim više što mi nismo, kako su nam rekli, tražili dozvole Krležinih, Ujevićevih, Cesarićevih i Marinkovićevih nasljednika, odnosno tih književnika osobno - kaže Zoran Lazić, scenarist i jedan od autora serije “Zakon!”, i dodaje da ga nakon ponedjeljka, kada je prikazana sedma epizoda, više ništa ne može iznenaditi.



U toj je epizodi, naslovljenoj “Ćelavi igraju ćelavo”, HTV ocijenio da su ćelavost Mate Granića, Aleksandra Stankovića i Željka Vele neprimjereni sadržaji za javnu televiziju. Slijedom toga u kadrovima u kojima su policajci u potrazi za ćelavim osumnjičenikom posegnuli za katalogom ćelavih prijestupnika, umjesto fotografija nekolicine javnih osoba na TV ekranima preko njihovih se lica pojavio telop na kojem je pisalo “neprimjeren sadržaj”.



- Serija ‘Zakon!’ prikazuje se poslije 22 sata, baš zbog toga što u sebi ima elemente rubnog humora. Međutim, smatram da mi taj rub nismo ni u jednom trenutku prekoračili i da svatko iole dobronamjeran može prepoznati da se samo šalimo - kaže Lazić, s kojim se slažu i “osumnjičeni” ćelavci Vela i Stanković.



- Ne bih se razljutio da je moja slika objavljena u ćelavom katalogu sumnjivaca ‘Zakona!’ - kaže Stanković, dok Vela tvrdi da do jučer nije ni znao da postoji problem s njegovom slikom jer po njegovu mišljenju nema nikakvog problema.



- Da nam je netko na vrijeme rekao da neke scene nisu primjerene za javnu televiziju, mi bismo ih promijenili.



Javni natječaj



Ovako naš scenarij, koji je HTV odabrao na temelju javnog natječaja i prema kojem je serija snimljena još prije pet mjeseci, sada više ne valja. Teško je to ne dovesti u vezu s novopostavljenom urednicom Dramskog programa Ladom Džidić koja se za svaku sitnicu konzultira s Pravnom službom HRT-a - zaključuje Lazić.

 
 


- Nije riječ ni o kakvoj cenzuri po pitanju serije ‘Zakon!’. Mi smo javna televizija i kao takvi moramo paziti na sadržaj našeg programa te reagirati kada nam se učini da je prijeđena granica dobrog ukusa i humora. Uredničke intervencije provodimo u suradnji s proizvođačima sadržaja kako bismo izbjegli moguće utužive dijelove.  Ne znam bi li svima bilo drago da svoje lice ugledaju u katalogu osumnjičenih kriminalaca - kaže Lada Džidić, urednica Dramskog programa HTV-a.

Džidić: Moramo paziti na sadržaj





Klara Rožman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:59