'Cijene ispita su rasle kako su se približavali rokovi'

ZAGREB - Osjećam se grozno. Jutros sam shvatio da su sigurno i mene prisluškivali i zbog toga mi nije nimalo lako - rekao nam je jedan od profesora na Ekonomskom fakultetu koji je za cijelu akciju doznao s portala Jutarnjeg lista.  - Kada sam došao na fakultet, iznenadio sam se jer su sve sobe oko moje bile prazne, nigdje ljudi, no ni u snu nisam slutio što se događa - rekao je taj ugledni profesor. Osobno, kaže, podržava akciju, no boji se da će, kao i obično, i ovoga puta nadrapati “sitne” ribe.















Riba uvijek smrdi od glave - kaže naš sugovornik koji smatra da je dekan fakulteta prof. dr. Darko Tipurić morao znati što se događa na fakultetu, pa bi, smatra, i on u cijeloj priči morao odgovarati.



- Na Ekonomiji je odavno vladalo pravilo. Ako kupiš dva ispita, dobiješ popust za treći - uvjeravali su nas neki od studenata tog fakulteta. Jedna od studentica s kojom smo razgovarali tvrdi da su njezini prijatelji ispite kupovali po cijeni od 1000 eura. Cijene su, tvrdi, Osjećam se grozno. Shvatio sam da su sigurno i mene prisluškivali



Profesor

varirale kako su se približavali rokovi. Dekan fakulteta Darko Tipurić danas je izjavio da će fakultet učiniti sve da zaštiti svoje dostojanstvo i ugled.



- Kad vam ujutro dođu policajci, sigurno da ima faktora iznenađenja, ali država mora raditi svoj posao. Nitko ne smije biti isključen iz nadzora onih aktivnosti koje štete dugoročnom razvoju Hrvatske. Onaj tko se ponaša koruptivno, mora odgovarati - izjavio je Tipurić novinarima.



Na pitanje zna li zašto se tereti pojedine profesori, odgovorio je da ne zna, ali da će fakultet omogućiti pristup svim informacijama i dokumentima.  Fakultet prometnih znanosti, s kojega je zbog sumnje na korupciju priveden najveći broj ljudi, danas je cijelo jutro bio pod policijskom “blokadom”, a u zgradu se nije moglo ući bez indeksa. Upisi ocjena i ispiti na tom fakultetu odgođeni su za danas. 



- Godinama se zna da se na Prometu prodaju ispiti, pa nitko nije ništa poduzeo. Bojim se da će i ova akcija zvaršiti po onoj narodnoj: tresla se brda, rodio se miš - rekla je jedna od studentica tog fakulteta. Dodala je da su to tko na tom fakultetu prodaje ispite i po kojoj cijeni jako dobro znali i u upravi Sveučilišta. Nerijetko su, tvrdi, i sami čelnici fakulteta sudjelovali u tome.



- Procedura je vrlo jednostavna. Daš novac posredniku za neki ispit. Izađeš na pismeni i predaš prazan papir. Poptom ideš na usmeni, a profesor ti kaže: ‘Kolega, odlično ste napisali psimeni, previše ste toga napisali i nema razloga da vas išta pitam’, upiše vam ocjenu u indeks i vi sretni izađete van, da niste ni beknuli - opisao je poznatu proceduru na Fakultetu prometnih znanosti jedan od studenata više godine.



Mario Anžek, profesor na FPZ-u koji dijeli kabinet s privedenim Antunom Sertićem, komentirao je kako je i on čuo da se ispiti na Prometu mogu kupiti, no da studenti svašta pričaju, pa on u te glasine ne vjeruje, kao što ne vjeruje da je njegov kolega Sertić uzimao Na Ekonomiji vlada pravilo - kupi dva ispita, dobiješ popust na treći



Studenti

novac za prolaz na ispitu.



- Deprimiran sam, svega mi je dosta i idem kući - bio je zdvojan Anžek. Policija se pojavila i na Građevinskom fakultetu, no prema našim informacijama s tog fakulteta nije nikoga privela.  - Ovo je strašno, ne znam kako će naše sveučilište nakon ovoga vratiti ugled - bio je šokiran cijelim događajem jedan od profesora s Građevine. Njegov kolega, ugledni profesor, komentirao je pak da ova akcija ne bi smjela stati samo na tome.



- Neka naše ministarstvo i Sveučilište pogledaju samo koliko djece profesora radi po fakultetima, pa će vidjeti da našim sveučilištem uz korupciju vlada i nepotizam - zaključio je naš sugovornik.



Prijavi i ti mito na faksu!

I. Kalogjera Brkić;T. Mamić;G. Milaković;G. Penić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:26