Davor Buljan meta zbog milijun eura

ZADAR - Svega 17 dana nakon što su 18. rujna zapaljeni Toyota Rav 4 i Opel Tigra djece zadarskog odvjetnika Davora Buljana (55), pred vrata obiteljske kuće Buljanovih bačena je bomba. Paklena naprava eksplodirala je ispred Buljanovih kućnih vrata u Ulici dr. Franje Tuđmana na zadarskoj Voštarnici u noći s četvrtka na petak, otprilike oko pola sata iza ponoći.



Niz napada na poznatog odvjetnika počeo je prije otprilike mjesec dana kada je i sam Buljan fizički napadnut u sačekuši  ispred svoje konobe Occupo diem u Arbanasima, koju je dao u najam. 



U kući su bili Buljanova supruga Senka, koja je zbog pretprljenog šoka zatražila liječničku intervenciju, njihovo dvoje djece, snaha i dvoje unučadi. Detonacija je rasula staklo na ulaznim vratima i lakše oštetila fasadu. Po Zadru se danas pričalo da je to novo upozorenje Buljanu, koji već neko vrijeme ne boravi u Zadru.



Prema riječima susjeda, prije snažne detonacije čuo se zvuk gorećeg fitilja, a očevici su navodno rekli policiji kako se tada s mjesta događaja brzo udaljio skuter. Buljan, koji je branio ubijenog zadarskog narkobossa Senka Peraka te niz drugih osoba iz krim miljea, stekao je nadimak "đavolji odvjetnik".



Nakon napada na njega i paljenja automobila njegove djece u javnosti su kolale priče da stoje isti nalogodavci koje je Buljan prevario za milijun eura. Navodno je, najvjerojatnije od austrijskih investitora uzeo milijun eura predujma, a kojima je pomoću krivotvorenih dokumenata o koncesiji nad uvalom Bregdetti i lažnih jamstava obećao dobivanje projekta gradnje megamarine s 1200 vezova u istoj uvali te hotela visoke kategorije na prostoru Punte Bajlo.



Buljan je 80-ih bio općinski državni odvjetnik, a onda je otvorio  odvjetničku kancelariju. Prije nekoliko godina kao predsjednik Motonautičkog saveza Hrvatske organizirao je u Zadru utrke morskih bolida Formula 2000. Svoj udio u Formuli 2000 navodno je prodao Rusima. Prozivan je i kao osoba koja je pomagao u bijegu Anti Gotovini.





Zbog sumnje da je zapalio automobile odvjetnikove djece u jednomjesečnom istražnom pritvoru je i Josip Modrić (25), nogometaš NK Zadra. Krunski dokaz je snimka s nadzorne kamere s benzinske postaje kraj Petrčana na kojoj se vidi kako Modrić ulijeva benzin u kantu koja je nađena kraj kuće. U Petrčanima je iste večeri zapaljen i grm kraj kuće Buljanove majke.     (N. R. A.)

Snimljen kad je uiijevao benzin u kanistar







Nikolina Radić-Ančić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:23