Dobila otkaz na poslu jer je bila premlada

Megan Thomas prva je žena koja je dobila sudski spor zbog diskriminacije na poslu, i to zato jer je bila premlada. 20-godišnja Megan navela je na sudu za radna prava kako su joj u jednom londonskom klubu dali otkaz jer je premlada da bi imala bilo kakav odnos s klijentima. Sud je odlučio da je njezin otkaz bio nepravedan, a odšteta koju će dobiti iznosit će dvije tisuće funti.



Megan je parnicu dobila na osnovi jednog britanskog radnog zakona koji se odnosi na godine zaposlenika, a koji je napravljen kako bi se zaštitili stariji radnici. Prije nego što je dobila otkaz u kolovozu ove godine, Megan je radila četiri mjeseca u klubu u kojem je bila zadužena za organiziranje pokeraških večeri i promocija vina te se brinula za učlanjenje novih članova kluba. Njezina godišnja plaća iznosila je 19 tisuća funti.



- Uzrujalo me što sam ostala bez posla. Nikada prije nisam izgubila posao. To je bilo ponižavajuće, posebno zato jer su mi rekli da sam premlada i da sam došla nekoliko godina kasnije, da ne bi bilo nikakvih problema. Mislim da sam bila i više nego kompetentna za taj posao - rekla je Megan Thomas.



Četiri dana nakon otkaza pronašla je novi posao, i to bolje plaćen u londonskom Cityju, pa je stoga sud odlučio da joj se isplati odšteta od 2000 funti zbog povrede osjećaja. Njezin odvjetnik Lawrence Davies pohvalio je odluku i rekao kako će ona ubuduće pomoći u smanjenju diskriminacije na poslu prema mladim ljudima.



- Poslodavci će se od sada morati puno više brinuti o pravima mlađih zaposlenika nego ranije. Onog trenutka kada mladi ljudi shvate da imaju prava i da ih mogu koristiti, lakše će se suprotstaviti odlukama koje za njih nisu dobre.  U klubu, čija godišnja članarina iznosi 800 funti, naravno, žalit će se na odluku, a u svojoj su izjavi naveli kako preferiraju mlađe radnike te da su nekoliko konobara i konobarica u klubu mlađi od Megan.


Merita Arslani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:53