DORH: Za ratni zločin od 1991. gonjeno 3666 osoba

ZAGREB - Od 3666 osoba protiv kojih je od 1991. u Hrvatskoj pokrenut postupak zbog ratnih zločina, njih 3604 kazneno je gonjeno zbog sudjelovanja u agresiji na Hrvatsku (98,31 posto), a 62 postupka pokrenuta su protiv pripadnika Oružanih snaga RH (1,69 posto).



U odnosu na 1381 osobu istraga je obustavljena jer nisu prikupljeni dokazi da su te osobe neposredno naredile ili počinile ratne zločine, podaci su to koje je Državno odvjetništvo RH (DORH) jučer objavilo na svojim internetskim stranicama i dostavilo Hvidri, koja je prije četiri dana zatražila smjenu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića jer im nije dostavio podatke o broju procesuiranih ratnih zločinaca koji su sudjelovali u ratu protiv Hrvatske.



Iako je jučer dobila podatke, Hvidra ostaje pri zahtjevima za Bajićevim razrješenjem, kao i da se saborskom zastupniku Branimiru Glavašu i ostalim okrivljenicima u 'slučaju selotejp' omogući obrana sa slobode, rekao je jučer predsjednik Hvidre Josip Đakić.



Dodao je da za njih ostaje upitno zašto se pojedini osumnjičeni za ratni zločin brane sa slobode dok hrvatski branitelji moraju biti u istražnom zatvoru do konačne presude. Iako Đakić priznaje da to nije stvar Državnog odvjetništva nego sudskog vijeća, smatra da Odvjetništvo često potencira da se takve osobe zadrži u pritvoru zbog utjecaja na svjedoke. Hvidra je u travnju zatražila izvješće o pokrenutim kaznenim djelima za ratne zločine protiv agresora na Hrvatsku.        (H)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:11