Efraim Zuroff: Nisu svi mrtvi jednaki

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2008. u 08:09

Inicijativa predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da početkom rujna zajedno s delegacijom najjače oporbene stranke u Bleiburgu počast žrtvama odaju i Slavko i Ivo Goldstein unijela je nemir u židovsku zajednicu u Hrvatskoj.

Svojesvrsnu istragu o takvoj odluci Goldsteinovih promptno je pokrenuo i Efraim Zuroff, ravnatelj Centra Simon Wiesenthal. Iz intervjua koji je dao dopisnici Jutarnjeg lista jasno je da Zuroff ne dijeli stav Milanovića i Goldsteinovih da svaka žrtva zaslužuje isti tretman i počast.

• Kako komentirate odluku šefa opozicije Zorana Milanovića te Slavka i Ive Goldsteina da posjete Bleiburg?

- Šokiran sam. Doslovno sam šokiran. Počeo sam istraživati što je u pozadini te odluke. Bleiburg je jedno veliko ustaško slavlje. Opasnost takve odluke je u stvaranju pogrešnog izjednačavanja žrtava, odnosno, žrtava ustaša te samih ustaša koji su pali kao žrtve.

• Ali i Bleiburg je simbol patnje i stradavanja. Ne mislite li da svakoj žrtvi treba odati priznanje?

- Ne zaslužuje svaka mrtva osoba jednako postupanje. Postoji razlika između žrtava i počinitelja.

• Što je Goldsteine navelo na takvu odluku?

- Ne mogu govoriti u ime obitelji Goldstein niti znam što im je na pameti. Goldsteini sigurno situaciju u Hrvatskoj poznaju bolje od mene. Razgovarao sam s njihovim glasnogovornikom, a i s rabinom, no odgovor još nisam dobio. Pretpostavljam da je povod njihovoj odluci u odbijanju hrvatske Katoličke crkve da pošalje svoje predstavnike u Jasenovac. Moguće je da smatraju kako će pojavljivanje predstavnika židovske zajednice u Bleiburgu potaknuti Crkvu da oda počast žrtvama u Jasenovcu. Pokušat ću razgovarati s njima. Sve mi to izgleda vrlo čudno.

• A Milanović?

- Ne mogu komentirati Milanovićeve motive jer je to izvan mog područja.

Sandra Milković

Izdvajamo