Europska Unija stala uz Italiju

BRUXELLES, ZAGREB - Europska komisija danas je kritizirala predsjednika Stjepana Mesića i okarakterizirala kao "neprimjeren " njegov jezik iz reakcije na izjave talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana o talijanskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata.



U utorak je glasnogovornik Komisije Pietro Petrucci odbio komentirati "razmjenu mišljenja između dviju vlada", ali je danas Komisija odlučila stati u obranu predsjednika jedne od zemalja članica - Italije. 

MESIĆ: IZJAVA JE JEDNOSTRANA I NEKOREKTNA



- Jezik koji je koristio hrvatski predsjednik o tom pitanju čini se neprimjerenim. Stajalište je Europske komisije da osobna razmjena takve vrste dokazuje koliko je važna europska integracija za stvaranje klime povjerenja između država - rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica Europske komisije. Na pitanje smatraju li u EK jednako neprimjerenima i riječi talijanskog predsjednika Napolitana, ona je samo rekla da "nema komentara".



Foto: Goran MehkekJasno je da službenik Komisije ne može komentirati izjave jednog šefa države članice EU, ali nije posve jasno zašto je jučer tako otvoreno Europska komisija kritizirala Mesića, šefa države koja je kandidatkinja za članstvo u EU. Obično EK u takvim slučajevima odgovara da je riječ o bilateralnim pitanjima koje države moraju riješiti same.



Glasnogovornica EK uputila je i određenu vrstu  upozorenja Hrvatskoj: podsjetila je da je "proces integracije zasnovan na jasno definiranim kriterijima te da će svaka država biti ocijenjena na osnovi vlastitih zasluga, i u ovom i u bilo kojem drugom slučaju".



Glasnogovornica je ipak zaključila kako Komisija i dalje smatra da su odnosi Italije i Hrvatske vrlo dobri i prijateljski te da se nadaju da će ti dobri odnosi biti uzeti u obzir u, kako je rekla, "raspravama koje su bolne za obje strane".



Predsjednik Mesić danas je u Zagrebu odbio sve pokušaje novinara da ga nešto dodatno pitaju. Iznenada je otkazao unaprijed najavljenu izjavu na predstavljanju studije Svjetske banke u hotelu Dubrovnik.



- Sve što sam imao reći vezano za odnose s Italijom već sam rekao i vi ste to objavili. Nemam ništa dodati - dobacio je novinarima u prolazu. Kad mu je novinar talijanske televizije RAI pokušao uputiti pitanje na talijanskom, Mesić mu je odvratio: - Pozdrav Italiji!

Italija podržava hrvatske ambicije za članstvo u EU. No, talijanska diplomacija često je koristila Europsku komisiju za pritisak na Hrvatsku u rješavanju bilateralnih sporova. Najpoznatiji su primjeri kad se Italija žalila na hrvatsko kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u davanju prava na kupnju nekretnina za talijanske građane. Tako je, nakon talijanske note, EU zaključila da Hrvatska krši sporazum, nakon čega je Hrvatska u dogovoru s Italijom pronašla rješenje. Italija stalno upozorava Bruxelles i na pitanje primjene ekološko-ribolovne zaštićene zone na Jadranu. Italija je bila zadnja država članica EU koja je ratificirala SSP s Hrvatskom.



Zoran Milanović, SDP Ivan Jakovčić, IDS Pero Kovačević, HSP

Sanader je nelojalan

Sanaderovo ponašanje je kukavičko! Višak arogancije koju pokazuje na domaćem planu Sanader kompenzira pasivnošću na vanjskom i nelojalnošću prema šefu države. SDP od početka spora s Talijanima u potpunosti podržava Mesićeve izjave, a isto smo očekivali i od Vlade.  

Spor treba riješiti

IDS će uskoro izaći s inicijativom kojom ćemo pokušati razriješiti zahlađenje odnosa između Hrvatske i Italije. Iznenadio nas je stav talijanskoga predsjednika o talijanskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata, a posebice sintagma "slavenski krvoloci", ali i žestoka reakcija hrvatskoga predsjednika koju nije očekivao.

Tražimo izvještaj Vlade

S obzirom na najnovije zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Italije te teških riječi koje su izrečene s obje strane tražimo izvješće kako bi se o tome moglo raspravljati u Saboru.

(N.J., S.F., S.B., N.B., V. Re.)







- Kontaktirao sam Ured predsednika i pojasnio kako bi RAI htio intervjuirati Mesića. No, rekli su da predsjednik za sada neće davati intervju - rekao je Giammario koji je u Hrvatskoj posljednji put bio još tijekom rata. Talijanski novinar je procijenio da će talijansko-hrvatski odnosi ući u mirniju fazu i ne vjeruje da bi se u Italiji moglo dogoditi da neki političar pozove Talijane da ne ljetuju na Jadranu. - Talijane zanima sadašnjost, a ne prošlost. Iz razgovora s Hrvatima vidim da i oni slično razmišljaju - rekao je Giammario.   T. Lakić

Odbio dati izjavu za RAI

Talijanski mediji i danas su nastavili pratiti razvoj situacije u odnosima s Hrvatskom, a državna televizija RAI odlučila je u Zagreb poslati iskusnog vanjskopolitičkog novinara Duilia Giammaria, koji je danas ostao bez izjave predsjednika Mesića.







RIM -  Članovi organizacije Azione Giovani, mladeži stranke Alleanza nazionale Gianfranca Finija, održali su "spontani prosvjed" ispred hrvatskog veleposlanstva u Rimu postavivši transparent s natpisom "Poštovanje prema našim mučenicima. Ne Hrvatskoj u Europi", izvijestila je ANSA.

"Riječi hrvatskog predsjednika Mesića zvuče kao optužba prema našoj naciji i pokazuju čvrstu namjeru da se ne priznaju greške iz prošlosti", objasnili su organizatori, prenosi ANSA.

"Tražimo od Europske unije da stavi veto na ulazak Hrvatske u EU barem dok ne prizna odgovornosti za pokolj na istočnoj granici i fojbe te dok se ponovno ne otvori rasprava o povratu konfiscirane imovine esula", rekli su organizatori prosvjeda.

(Hina)

Prosvjedi protiv Hrvatske



Augustin Palokaj;Tina Lakić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:46