Evangelisti: Ne priznajemo primat Pape

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2007. u 19:07

BERLIN - Predsjednik vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj, biskup Wolfgang Huber, predbacio je danas Vatikanu namjerno opterećivanje ekumene, zajedništva kršćana različitih konfesija.

Huber, predsjednik Vijeća Evangeličke crkve koja predstavlja središnje tijelo protestantskih crkava u Njemačkoj, kritizirao je danas u Berlinu dokument "Odgovori na pitanja o nekim vidicima nauka Crkve", što ga je dan ranije objavio Tiskovni ured Svete stolice. U tome dokumentu, što ga je odobrio Papa Benedikt XVI., protestantima se u skladu s naukom Katoličke Crkve niječe titula crkve.  "Evangelička crkva neće priznati primat Pape", izjavio je Huber na crkvenom skupu u Berlinu.

Rimokatolička Crkva prisvaja za sebe pravo "apostolskog naslijeđa", kojim se katolici pozivaju na zapovijed Isusa Krista o širenju vjere. Vatikanska Kongregacija za nauk vjere već je 2000. godine u dokumentu "Dominus Iesus" naglasila jedinstvenost i prednost Katoličke Crkve u zajedništvu Kristovih vjernika.

Prema Huberovim riječima, ponavljanje toga stajališta nije izraz nehaja nego namjere. On tvrdi da taj korak Vatikana znači da Katolička Crkva ima u vidu "opterećivanje" ekumene. Evangelička se crkva neće podrediti "apostolskome naslijeđu", naglasio je Huber, koji istodobno pita Katoličku Crkvu u čemu se prema njezinu shvaćanju sastoji cilj ekumenskog dijaloga.

Pojam ekumene označava zajedništvo kršćana različitih konfesija. U dokumentu "Odgovori na pitanja o nekim vidicima nauka Crkve", sadržano je tumačenje prema kojemu je Katolička crkva jedina onakva kakvu je Krist osnovao i kakva će ostati, dok se ostale kršćanske zajednice, kao primjerice protestanti, ne mogu nazivati Crkvom, a jedino pravoslavci imaju nekih elemenata Crkve. (H)

Izdvajamo