Glas Koncila: Mediji manipulirali ubojstvom Ivane Hodak

Na portalu Glasa Koncila danas je objavljen urednički komentar don Ivana Miklenića u kojem tvrdi da su mediji manipulirali ubojstvom Ivane Hodak kako bi izvršili pritisak na vlast i ostvarili interese određenih političkih struktura – smjene u ministarstvima i policiji.

 

"Ubojstvo djevojke, koja je bila u specifičnim odnosima i okolnostima - a koje zaslužuje najodlučniju osudu i koje potiče iskrenu sućut njezinoj obitelji, osobito vjernika katolika - samo je u hrvatskom društvu jedan vršak puno dubljeg i puno većeg i snažnijeg sukobljavanja iza javne scene za javnost neartikuliranih i gotovo neprepoznatljivih interesnih skupina. Stoga je vrlo nekorektna medijska manipulacija, koja se tim povodom očito vrlo ciljano dogodila, da to ubojstvo znači nesigurnost za svakoga hrvatskog građanina“, piše Miklenić i nastavlja tumačenjem kako bi se ubojstvo ispravno doživjelo kao prijetnja općoj sigurnosti građana kada bi se radilo o slučajnoj žrtvi odnosno terorističkom napadu, a likvidacija Ivane Hodak to nije. Dakle, osjećaj nesigurnosti kod građana stvoren je umjetno i zlonamjerno.



"Samo kad se dogodi napad u kojem su žrtve sasvim slučajne osobe, jer su se zatekle na određenom mjestu u određeno vrijeme - a što je bitna karakteristika terorističkih napada - stvara se opća nesigurnost među ljudima. Ubojstvo te djevojke nije takav slučaj, pa treba otvoreno upitati medije i njihove mentore zašto manipuliraju ljudima i zašto umjetno stvaraju nesigurnost kod mnogih građana“, piše don koji smatra da se u ovom slučaju dogodio nelegitiman pritisak određenih struktura na legitimnu vlast protivan demokratskim načelima.



„Nije li to svrstavanje medija uz jednu od sukobljenih interesnih skupina? Nije li to čak i pritisak na željenu smjenu u vladi i policiji - ali opet ne u interesu općega dobra nego u interesu tek jedne od interesnih skupina? Ako je ta određena interesna skupina tako jaka da može nametati ministre neovisno o izbornim rezultatima, kako se onda može očekivati da će u hrvatskom društvu zaživjeti zakonitost, da će pozitivni zakonski propisi obvezivati baš sve građane jednako?“, pita se urednik Glasa Koncila.





Naime, čini se kako don Miklenić smatra da legalno izabrana Vlada u svojem obnašanju vlasti ne smije biti ni pod kakvim pritiskom ni medija ni oporbe, pa ni građana, jer podrazumijeva se da oni misle ono što im mediji serviraju. Treba je pustiti da vlada u potpunom miru i potom odlučiti na izborima! A mediji kao korektori društvenih procesa? Ta uloga vjerojatno bi trebala biti rezervirana za Crkvu.



Navedenu analizu, ali i pohvale premijeru Ivi Sanaderu zbog reakcije na financijsku krizu garancijama na pologe do 400.000 kuna na kraju komentara, Miklenić službeno naziva 'osvrtom iz vjerničkog aspekta', što bi vjerojatno trebalo značiti da je su u najmanju ruku nepristrane, a možda i bogomdane.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:18