HDZ spasio Bandića

ZAGREB - Projekt Tomislava Horvatinčića Cvjetni prolaz, koji je posljednjih godinu i pol zdušno gurao zagrebački gradonačelnik, SDP-ovac Milan Bandić, ne bi dobio zeleno svjetlo u zagrebačkoj skupštini bez zdušne potpore HDZ-a!



Da je sedmero HDZ-ovih zastupnika u Skupštini postupilo kao oporba i glasalo protiv projekta koji je za Bandića već mjesecima prioritet, rezultat glasanja bio bi 21 za, te 22 protiv ili sudržani - nedovoljno za prolaz spornog Cvjetnog prolaza. Za odobrenje projekta Bandiću je trebala natpolovična većina svih prisutnih zastupnika.



Politika i građevina




Oporbeni zastupnici iz HNS-a i SNL-a na hodnicima su komentirali kako je riječ o političkoj trgovini HDZ-a i SDP-a. SDP-ova skupštinska većina je, naime, prvo podržala 19 amandmana koje je u proceduru uputila HDZ-ovka Asja Bebić, a kojom se ide na ruku građevinskom poduzetniku Branku Mihaljeviću i njegovu projektu gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Krugama.



Zauzvrat, HDZ-ovci su priskočili u pomoć Bandiću kada mu je osam zastupnika SDP-a uskratilo potporu za projekt Cvjetni prolaz.



- Radi se o političkom dogovoru - tvrdi HNS-ovka Morana Paliković Gruden.



HDZ je Bandiću pomogao na dva načina.



Dvojica zastupnika HDZ-a, Ivica Perković i Davor Šuker, otvoreno su glasali za projekt Cvjetni trg. Šukera, Perkovića i investitora Horvatinčića povezuje nogometna priča: Perković je predsjednik NK Hrvatski dragovoljac, Šuker vlasnik Nogometne akademije i bivši hrvatski reprezentativac, a Horvatinčić je svojedobno bio direktor Dinama. Šuker je danas odbio komentirati bilo što vezano uz glasovanje za Bandića i Horvatinčića, dok je Horvatinčić potvrdio da mu je Šuker prijatelj, ali i ustvrdio da se dugo nisu vidjeli.



Slučaj Perković




Činjenica je, međutim, da Šuker nije dolazio na sjednice Skupštine barem pola godine, sve do jučerašnje sjednice na kojoj je glasao za Cvjetni prolaz i odmah napustio sjednicu. Šuker je, doznajemo, utjecao i na novopečenog HDZ-ova vijećnika Ivicu Perkovića da podrži Horvatinčićev projekt.



- Prvi put sam bio u Skupštini i nije mi bilo sve do kraja jasno. Prijatelj Šuker je sjedio do mene i objasnio mi kako je bio u puno svjetskih gradova i da su takvi projekti svugdje dobrodošli - ispričao je danas Perković.



Još četvero HDZ-ovaca Bandiću je pomoglo napuštajući sjednicu. Naime, što je manje zastupnika bilo u dvorani, to je Bandiću trebalo manje ruku. Dio novinara načuo je Bandićevo nagovaranje utjecajnog HDZ-ovog zastupnika Marija Zubovića da napusti sjednicu.



Bandićevo šaputanje




- Ako nemaš povijesnih razloga, molim te nemoj - šaputao je Bandić Zuboviću vukući ga za ruku na hodniku Skupštine.



I Zubović je, zajedno s Margaretom Mađarić, Tomislavom Babićem i Asjom Bebić, eskivirao glasanje. - Nismo prekršili zaključak Kluba da možemo glasati po svojoj savjesti. Osobno nisam glasovao jer se nisam mogao odlučiti, malo mi se činilo da je taj projekt dobar, pa mi se malo činilo da građani prosvjeduju, pa je struka bila podijeljena, jednostavno, nisam znao što bih - opravdavao se danas Zubović.



Na tvrdnje iz oporbenih redova da se radi o političkoj trgovini, Zubović odgovara: - Mogu pričati što god hoće! Neka stave dokaze na stol!






- Nije bit oporbe biti stalno protiv svega. Klub gradskih zastupnika imao je pravo odlučiti kako glasati - prokomentirala je šefica gradskog HDZ-a Jadranka Kosor.



- Supsidijarnost - slegao je ramenima glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.   



I premijer Ivo Sanader danas je, na otvaranju konferencije "Razvitak Zagreba", potvrdio dobre odnose s Bandićem.



- Mnogi me pitaju zašto Vlada tako dobro surađuje sa Zagrebom kojim vlada SDP. Da je bilo tko iz bilo koje stranke gradonačelnik Zagreba, imao bi isti tretman, jer svi volimo naš glavni grad i nije nam svejedno kako će Zagreb izgledati - rekao je Sanader.

'Vlada dobro surađuje sa Zagrebom'

U središnjici HDZ-a bili su iznenađeni potezima svojih gradskih zastupnika, ali se ne uzrujavaju previše.



Nataša Božić, Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:30