Hit roman: Kako preživjeti s 1000 eura mjesečno

RIM - Roman koji je objavljen na internetu i može se besplatno skinuti postao je neočekivano veliki hit u Italiji, posebno među mladima koji se identificiraju s glavnim likom, momkom koji pokušava preživjeti na mjesečnoj plaći od 1000 eura.



Glavni junak, Claudio, ima 27 godina, završio je fakultet i radi u jednoj multinacionalnoj tvrtki u Milanu te pokušava sretno živjeti iako je neprestano bez novca i zabrinut za budućnost.



Iako to za hrvatske prilike zvuči kao velika plaća, u Italiji, posebno u gradovima kao što je Milano, troškovi života tako su visoki da 1000 eura ne traje predugo.

Podcijenjeni i nevidljivi



Knjiga pod naslovom "Generazione 1000 Euro" odjeknula je među cijelom jednom generacijom Talijana koja je u sličnom položaju kao i njezini autori, novinari Antonio Incorvaia i Alessandro Rimassa. Ta dvojica tridesetineštogodišnjaka tvrde da njihov junak Claudio predstavlja milijune mladih, ne samo u Italiji, nego diljem Europe - mladih kojima se čini da su "podcijenjeni i nevidljivi".



Ta se tvrdnja zapravo ne odnosi na one sasvim mlade ljude koji su tek izišli iz škole ili fakulteta i tek se počinju uspinjati ljestvama karijere, nego na one do 35 godina koji su se već usavršili i zaposleni su godinama.



- Mnogi čak imaju prestižne i trendovski poželjne položaje u medijima, upravi ili marketingu. Imaju odgovornost, imaju pritisak na poslu, ali nemaju novca - tumači Rimassa.



Autori su roman utemeljili u vlastitom iskustvu i doživljajima svojih prijatelja.

Ne odriču se užitaka



Tvrde da se njihova generacija, unatoč financijskim teškoćama s kojima je suočena, ni slučajno ne misli odreći užitaka u životu. Zato idu na zabave, putuju i izlaze s prijateljima, a sve to bez ili s vrlo malo novca.



Anketa koju je proveo institut IRES među 1600 ispitanika pokazala je da 89,2 posto osoba u dobi od 17 do 24 godine zarađuje manje od 1000 eura na mjesec, kao i 64,9 posto onih u dobi od 25 do 32 godine.







M. Štoos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:47