Hodak: Pogodi tko stoji iza toga

ZAGREB - Ne mogu razgovarati. Ubili su mi kćer pred kućom. Pogodi tko stoji iza toga - još u šoku izjavio je odvjetnik Zvonimir Hodak oko 11.40 sati, kad smo ga nazvali, namjeravajući ga pitati hoće li podnijeti žalbu u postupku u kojem zastupa Vladimira Zagorca, optuženog za ratno profiterstvo.



Umirovljeni general posjeduje stan preko puta zgrade u kojoj žive Hodakovi.




Zvonimir Hodakrođen je 17. siječnja 1938. godine u Plitvičkim jezerima. Jedinac je majke  Ružei oca Ante, koji ih je napustio i oženio se Francuskinjom.



Godine 1945. Ruža sa sinom Zvonimir dolazi u Zagreb i zapošljava se kao blagajnica u ZET-u. Kao dječak je bio nemirna duha i temperamenta, često se tukao, te je završio u Popravnom domu za maloljetnike u Ravnoj Gori kraj Delnica.



Nakon povratka iz Popravnog doma, smanjio je broj uličnih tuča tako što se upisao u boksački klub Lokomotiva, međutim, trenirajući slomio ruku pa je upisao Pravni fakultet. Živio je vrlo dobro, mjenjajući na crno dinare u marke i lire i obrnuto.



Nakon što odslužio JNA u Bitolju, jedno vrijeme ježivio u Americi i iza sebe ostavio tri braka. Sadašnju suprugu Ljerku Mintas upoznao je 1977. kad je došla u Hodakov ured tražiti posao jer je čula da trebaju pripravnicu. Vjenčali su se 1981., a kći Ivana rođena je 5. veljače 1982., što mu je bio najsretniji dan u životu.



Kao ugledni odvjetnik zatupao je Milu Dedakovića Jastreba, zapovjednika obrane Vukovara, koji je bio optužen za veleizdaju, zatim je bio prvi hrvatski odvjetnik u Haagu, zastupao je Blaškića, branio je okrivljenike u financijskom inženjeringu... Posljednji veći slučajevi su Joso Mraovići Vladimir Zagorec.



Žive u središtu grada u Hatzovoj ulici, ima odvjetnički ured u Zvonimirovoj i vikendicu u Bolu na Braču.



Prva hrvatska euro ministrica

Ljerka Mintas Hodakrođena je 26. siječnja 1952. u Zagrebu. Od 1989. godine bila je u visokoj politici, najprije kao članica HSLS-a, a kasnije HDZ-a. Iz stranke izlazi 2002. jer je na stranačkom saboru podržavala  Sanaderovogprutukandidata Ivića Pašalićazbog čega je istisnuta iz vrha HDZ-a. Nakon izlaska iz politike posvetila se sveučilišnom radu - profesorica je na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i nmanagment.



Njezin otac Vladimirbio je odvjetnik, a u Vladi NDH obavljao je razne dužnosti, posljednju u veleposlanstvu NDH u Berlinu zbog čega su ga komunisti osudili na zavorsku kaznu. Godinu dana nakon izlaska iz zatvora rađa se Ljerka koja završila Klasičnu gimnaziju, nakon čega upisuje Pravni fakultet, ali i Komparatvnui književnost na Filozofskom fakultetu. Njezina prva ljubav je kolega s Filozofskog Dražen Budiša. S njim sudjeluje u studentskim nemirima. U čistkama nakon 1971. godine optužena je za zbog verbalnog i fizičkog napada na jednog profesora Pravnog fakulteta. Zbog toga je provela 40 dana u zatvoru u Vukomercu. Kao jedna od najboljih studentica 1975. godine diplomirala je Pravo, a 1989. i doktorirala.



Premda je u politiku ušla učlanivši se 1989. godine u HSLS, četiri godine kasnije napušta liberale i prelazi u HDZ iz kojeg izlazi u listopadu 2002. godine. Njezina politička karijera kao liberalke počela je u Tuđmanovom uredu na mjestu savjetnice za pomorsko pravo.



Njezina karijera kod  Tuđmanatrajala je četiri mjeseca nakon čega postaje šefica Hrvatskog ureda pri promatračkoj misiji EU. Na izborima 1993. godine još uvijek se nalazi na listi HSLS-a, da bi na kraju potpisala pristupnicu HDZ-u.



Početkom 1993. godine postala je zamjenica ministra pomorstva Ivice Mudrinić a. No, kako se s njim nije slagala nakon dvije godine podnosi ostavku na svoju dužnost. Idućeg dana imenovana je savjetnicom predsjednika Vlade za pomorstvo. Nakon što je premijer postao  Zlatko Matešaimenovana je za potpredsjednicu za unuturanju politiku i društvene djelatnosti. Tuđmanovom odlukom u ožujku 1998. postala je prvom ministricom za eurointegracije.



Prije ulaska u politiku radila je u tvornici RIZ i u HAZU-u gdje je specijalizirala međunardno pomorsko pravo. (Suzana Barilar, Ivica Radoš)
Fajter među vukovima



Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:23