HPV usmrti po jednu ženu svaki treći dan

ZAGREB- Rak grlića maternice drugi je najčešći uzrok smrti od karcinoma u žena, pa od te bolesti svaki dan umire četrdesetak žena u svijetu. U Hrvatskoj svaka tri dana umire jedna žena od raka grlića maternice, a uzročnik je gotovo u 100 posto slučajeva humani papiloma virus koji se prenosi spolnim putem.



HPV kao spolno prenosiva bolest zasad se, na žalost, ne može liječiti i kod dijela oboljelih žena pretvara se u karcinom ako ne dođe do samoizlječenja.



Na sreću, odnedavno postoji cjepivo Gardasil koje sprečava infekciju HPV-om i registrirano je kao prvo cjepivo protiv raka u svijetu. Zasad postoji na tržištima SAD-a, Kanade, Meksika, Brazila, Novog Zelanda i Australije, a u Europi će, očekuje se, biti registrirano krajem ove godine jer je europsko regulatorno tijelo za lijekove (EMEA) dalo pozitivno mišljenje.



U Hrvatskoj te zemljama istočne i središnje Europe Gardasil će se pojaviti pod imenom Silgard, a njegova registracija očekuje se sredinom sljedeće godine. Naime, riječ je o tzv. kvadrivalentnom cjepivu koje djeluje protiv četiri najčešća tipa HPV-a, i to HPV-a 16, 18, 6 i 11.



Upravo su HPV 16 i 18 najčešći uzrok raka grlića maternice, a tip 6 i 11 genitalnih bradavica i promjena cervikalnih lezija niskog stupnja. Stručnjaci su dokazali da sve žene koje su oboljele od raka grlića maternice imaju papa-testom dokazan HPV, i to najčešće tipa 16 ili 18.



Prema preporukama FDA (Američke agencije za hranu i lijekove), Gardasil se odobrava za cijepljenje djevojčica od devete godine života, odnosno prije stupanja u spolne odnose. Prof. dr. Mihael Skerlev, voditelj venerološke ambulante iz Klinike za dermatovenerologiju na Šalati, kaže da je od oko 190 različitih vrsta HPV-a u Hrvatskoj najprisutniji tip 16. Prof. dr. Skerlev jedan je od voditelja studije koja će ispitati uspješnost Gardasila u sprečavanju zaraze HPV-om kod muškaraca.



Ginekolog doc. dr. Ratko Matijević iz Klinike za ginekologiju Opće bolnice Sveti Duh ističe  kako je vrlo važno i odgovorno spolno ponašanje, ne samo u sprečavanju HPV-a nego i drugih spolno prenosivih bolesti, čime se čuva repordukcijsko zdravlje i žena i muškaraca.



Rak vrata maternice otkriva se papa-testom, a najčešće se javlja kod žena u dobi između 35 i 55 godina života. Opasnost je veća što je više spolnih partnera i što je žena pri prvom spolnom odnosu bila mlađa.






Kod žena sa CIN-om 1                                     50 posto



Kod žena sa CIN-om 2 i 3                                80 do 90 posto



Kod žena sa predkancerogenim stanjem    95 do 100 posto 

Prisutnost humanog papiloma virusa (HPV) u PAPA testu:

Kod žena koje nemaju promjene u CIN-u    9 posto



U SAD-u 20 milijuna zaraženih HPV-om

U SAD-u je 20 milijuna ljudi zaraženo HPV-om, a procjenjuje se da će se tim virusom do 50. godine života zaraziti 80 posto žena. Kod većeg broja zaraženih bolest će nestati sama od sebe, ali kod dijela žena zaraženih tipom 16 ili 18, oko 10.000 godišnje, razvit će se rak grlića maternice. Procjena je da troškovi vezani uz HPV samo u SAD-u godišnje iznose oko 5 milijardi dolara. Također se smatra da je humanim papiloma virusom zaraženo više od 60 posto seksualno aktivnih žena. U Hrvatskoj godišnje od karcinoma grlića maternice oboli 400 žena, a umire ih oko stotinjak. 







Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:38