Hrvati 33. na svijetu u pisanju Wikipedije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.02.2007. u 20:29

ZAGREB - Susret wikipedista, autora hrvatske inačice najpoznatije svjetske online enciklopedije, održan je u subotu na Jarunu u povodu četvrte godišnjice hrvatske Wikipedije.
U dobrom raspoloženju desetak članova naše Wikipedije pričalo je međusobno o njihovoj najdražoj zabavi - kreiranju sadržaja na internetu. Strast, ovisnost, hobi njihovi su zajednički razlozi zbog kojih svakodnevno na internetu pune stranicu različitim informacijama te u tome u potpunosti uživaju.

- U ove četiri godine u hrvatsku Wikipediju registriralo se 5000 članova, napisano je 27.500 članaka te se time svrstavamo na 33. mjesto u svijetu. Koliko nam je poznato, raspon autora Wikipedije po godinama je od 7 do 62 godine.


• 5000 članova registrirano na Wikipediji
• 7 godina ima najmlađi član
• 63 godina ima najstariji član
• 27 500 članaka dosada napisano na hrvatskom jeziku
•16 administratora brine o sadržaju
• 4 godine postojanja hrvatske Wikipedije
HRVATSKA WIKIPEDIA
Nedavno smo prisustvovali i velikom sastanku u Beogradu. Tamo je dogovoreno da hrvatsku Wikipediju čeka novi korak, tj. osnivanje udruge građana - priča Darko Čokor, jedan od glavnih administratora stranice. Broj svakodnevnih autora tekstova na hrvatskoj Wikipediji jest oko njih 40, a 16 je administratora koji paze na sadržaj stranice.

Šesnaestogodišnji učenik Medicinske škole iz Pule Igor Glišić u Zagreb je danas došao samo zbog ovog sastanka. Na Wikipediji piše pet mjeseci, a najčešća tema njegovih tekstova su - Pokemoni.

- Ma to je hobi još otprije. Kada sam bio mali, volio sam Pokemone, a danas znam sve o njima - objašnjava Igor. - Tako sam zapravo i počeo pisati na Wikipediji. Nije bilo teksta o Pokemonima pa sam napisao veliki općeniti tekst. Poslije toga sam samo nastavio pisati i do sada sam napisao više od 130 tekstova o svačemu - dodaje dječak koji dnevno provodi po pet sati na toj stranici.

Godinu i pol dana na Wikipediji piše i 37-godišnja Divna Jakšić koja je slučajno došla na tu stranicu na preporuku prijateljice. - Uvijek su me zanimale brojke i sitnice iz nečijih biografija. Tako sam na svom računalu imala mnogo tih tekstova. Prijateljica mi je tada rekla za Wikipediju i ja sam počela pisati - kaža Divna Jakšić koja najviše piše biografije poznatih.

Sanjin Španović

Izdvajamo