Hrvatice prvi put osvajaju Himalaju

ZADAR - Najuspješnija hrvatska alpinistica Jana Mijailović (35) iz Zadra ovih dana počinje pripreme za prvu hrvatsku žensku ekspediciju na Himalaju u rujnu 2007.



Jana, braniteljica iz Domovinskog rata i majka osmogodišnjeg Davora, inače je članica zadarske stanice GSS-a, u čijoj je četveročlanoj ekipi u lipnju ove godine osvojila 6194 metra visok Mt. McKinley. Nekoliko mjeseci poslije zajedno sa suprugom Igorom, također pripadnikom GSS-a, bila je na kirgistanskom Piku Lenin, visokom 7134 metra.



Jana Mijailović Prvu hrvatsku žensku ekspediciju potaknuo je Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, koji je do sada organizirao 20-ak uspješnih alpinističkih ekspedicija. Do sada se prijavilo 18 alpinistica, četiri od njih su i članice GSS-a, a Jana Mijailović je najiskusnija.



Voditeljica ekspedicije vjerojatno će biti Zagrepčanka Ana Marija Bojko, a u ekipi će biti i dvije alpinistice koje su po struci liječnice. U sklopu priprema svaka cura treba svakodnevno prolaziti bazne pripreme, za Uskrs idu na ledenjačke pripreme na alpske vrhunce Mt. Blanc i Grand Paradiso, a po dolasku na Himalaju radi klimatizacije će se najprije popeti na dva vrha visoka nešto više od 5000 metara.



Pohod na Cho Oyu trajat će 45 dana, a za praćenje ekspedicije interes su pokazale i dvije novinske kuće koje bi svoje novinarke poslale s ekspedicijom u Nepal.



Odskočna daska za Mt. Everest

- Himalaja je svakom alpinistu vrhunski izazov i naravno da se radujem odlasku u Nepal. Ekspediciju 'guraju' iz HPS-a jer je vrijeme da se i Hrvatice upišu na listu alpinistica koje su osvojile osamtisućnjak. Idemo na Cho Oyu (8201 m) ili Tirkiznu božicu, šesti vrh svijeta, koji je od 14 osamtisućnjaka tehnički možda najmanje zahtjevan. Naravno, to ne znači da je uspon lagan jer s Himalajom nikad nema šale - kaže Jana Mijailović, računajući da će iskustvo penjanja na Cho Oyu biti odskočna daska za ekspediciju na Everest.






Nikolina Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:49