Hrvatska obnavlja kuću šefu tajne službe 'Krajine'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.02.2006. u 17:37

RAZVOĐE - Željko Škovrlj (47), Hrvat iz mjesta Razvođe kod Oklaja, koji je, među ostalim, za vrijeme Domovinskog rata pet godina bio načelnik centra Službe državne sigurnosti u Kninu, ušao je kao član domaćinstva u obnovu svoje zapaljene i srušene obiteljske kuće.

Obnova kuće hrvatske obitelji Željka Škovrlja, koju stanovnici prominskog kraja smatraju simbolom petokolonaštva i kolaboracije s najvećim zlikovcima koji su tijekom okupacije granatirali mjesto te poklali i pobacali u jame blizu 50 osoba, među kojima su 11-godišnja curica i petogodišnjak, u cijelom prominskom i drniškom kraju dočekana je s gnušanjem i prijezirom.

Karijera SDS-ovca Željka Škovrlja, visokopozicioniranog dužnosnika jugoslavenske tajne policije koji je nakon Oluje zajedno s obitelji izbjegao u Australiju, počela je '80-ih godina u Splitu i potom se nastavila u Šibeniku.

U vremenu demokratskih promjena 1990. godine Škovrlj napušta Šibenik i bježi u Knin, gdje se zajedno sa svojim kolegom Acom Dračom stavlja na raspolaganje čelnoj nomenklaturi krajinskih pobunjenika na čelu s Jovanom Raškovićem, Milanom Babićem, Ratkom Mladićem i Milanom Martićem.

Škovrlja Prominjani i Drnišani pamte po zlu u vremenu iz rujna 1991. godine kada se kao pripadnik rezervnog sastava JNA javno istaknuo u napadu na Oklaj i Drniš, sjedeći na komandnom tenku JNA s kojeg je neposredno određivao ciljeve za granatiranje
Prema pouzdanim informacijama, Škovrlj se po mnogo čemu smatra ključnom osobom koja je po ustrojbenoj poziciji unutar sustava SDS-a znala o svim događanjima tijekom pobune i poslije za vrijeme okupacije. Stoga je, ističu, u najmanju ruku čudno da Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku protiv njega do danas nije podnijelo kaznenu prijavu.

U rješenju kojemu je prethodio zahtjev za obnovu kuće upućen Državnoj upravi za obnovu u Šibeniku svoj potpis opunomoćenika stavila je Željkova sestra Z. R. iz Zadra. Uz Škovrlja kao člana domaćinstva, u dokumentima su navedeni njegov otac, majka i njegov mlađi brat Joško sa suprugom.

Usput, Joška Škovrlja Prominjani i Drnišani pamte po zlu u vremenu iz rujna 1991. godine kada se kao pripadnik rezervnog sastava JNA javno istaknuo u napadu na Oklaj i Drniš, sjedeći na komandnom tenku JNA s kojeg je neposredno određivao ciljeve za granatiranje, posebno kuće Hrvata čiji su se vlasnici u trenutku napada sklonili u podrume.

Na samom gradilištu u selu Razvođe, u razgovoru s radnicima na obnovi kuće Škovrlj doznali smo da su u svom poslu svakodnevno izloženi vrijeđanjima, kletvama, pa čak i prijetnjama mnogobrojnih prolaznika i vozača, budući da se kuća Škovrljevih nalazi neposredno uz prometnicu Drniš - Oklaj.
Željko Huljev

Izdvajamo