I Hrvati idu u EU misiju na Kosovo

BRUXELLES - Hrvatska će biti među rijetkim državama koje nisu članice Europske Unije, a koje će sudjelovati u budućoj misiji EU na Kosovu, EULEX. To su danas u Bruxellesu potvrdili visoki dužnosnici EU govoreći o toj misiji.



Prema istim izvorima, službena odluka o misiji bit će usvojena "ovih dana", a najvjerojatnije prije kraja ovog tjedna da bi sve bilo spremno još prije proglašenja neovisnosti Kosova koje će se dogoditi ovaj vikend.



- Sve je spremno, čekamo samo još usvajanje Operativnog plana, i to pismenom procedurom, znači bez diskusija - rekao je ovaj visoki dužnosnik EU. Dodao je da će u toj misiji, čiji je zadatak pomoći vlastima Kosova u sudstvu, policiji i carini, biti više od 2000 pripadnika. - Gotovo sve države članice EU će sudjelovati, a od trećih država sudjelovanje je potvrđeno iz SAD-a, Turske, Švicarske, Hrvatske i Norveške.



Izvori iz EU nisu još bili spremni reći točno s koliko će osoblja Hrvatska sudjelovati u EULEX-u. Neslužbeno se doznaje da će najveći broj osoblja, otprilike po 150, doći iz Italije,




P ratit ćemo politiku EU oko priznavanja Kosova



Jandroković

Francuske, Njemačke i Rumunjske, a iz Velike Britanije bilo bi ih 50. Iz ostalih država stizao bi manji broj.



Očekuje se da će Talijani voditi specijalne jedinice, a Britanci kontingent koji će se baviti obavještajnom djelatnošću. Kako su rekli visoki dužnosnici EU, "ovlasti na Kosovu imat će kosovske službe", ali su dodali da bi EU misija, osim što bi pomogla kosovskim sudovima, policiji i carini, imala i "izvršne ovlasti" u nekim slučajevima poput borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zaštite manjina.



Do uspostave misije proći će 120 dana tijekom kojih će ovlasti zadržati misija UN-a, UNMIK. Upitani kako će djelovati na područjima gdje žive Srbi na Kosovu, s obzirom na to da Srbija ovu misiju smatra ilegalnom, visoki dužnosnik EU je rekao kako očekuju da i s Beogradom imaju "linije komunikacije".



- Ako u početku i naiđemo na odbijanje Srba, ostavit ćemo im otvorena vrata. Imat ćemo razumijevanja za njihove brige, ali nećemo tolerirati paralelne formacije - rekao je visoki dužnosnik EU upućen u sve detalje oko EULEX-a. Dodao je da nipošto neće dopustiti nazočnost pripadnika MUP-a Srbije jer će EU misija biti raspoređena na čitavom teritoriju Kosova. Međunarodnu civilnu misiju vodit će Nizozemac Peter Feith, a šef misije za vladavinu prava bit će francuski general Yves de Kermabon.



Augustin Palokaj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:59