I ptice izrađuju oruđe

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge i Queen Mary otkrili su da jedna vrsta vrana zna koristiti i modificirati oruđe te čak upotrebljavati različita oruđa jedno za drugim.



Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.



„Ovo je zanimljivo otkriće jer se čini da vrane ne upotrebljavaju oruđe u divljini, međutim, u testiranjima u zatočeništvu pokazale su da se mogu nositi sa čimpanzama koje se rutinski njime koriste“, izjavio je voditelj istraživanja Chris Bird.



U nizu eksperimenata vrane su vrlo brzo naučile bacati kamenčić kako bi srušile postolje na kojem je stajala hrana, a pokazale su i da su sposobne odabrati pravu veličinu i oblik kamenčića bez vježbe.



Vrane također demonstriraju i vještinu odabira i oblikovanja oruđa. Kada im nije bilo dostupno potrebno oruđe one su upotrijebile drugo kako bi ga se domogle pokazujući sposobnost korištenja oruđa u više koraka. Konačno, te su ptice čak znale saviti ravne žice kako bi napravile kuke koje su im bile potrebne za izvlačenje hrane.



„Ovo je prvi nedvosmisleni dokaz razmišljanja tih životinja jer vrane nisu imale ranijih iskustava s izradom kuka od žica, što znamo jer su uzgojene u zatočeništvu“, objasnio je Dr. Nathan Emery sa sveučilišta Queen Mary u Londonu.



Istraživanje pokazuje da je upotreba oruđa rezultat sofisticirane inteligencije a ne adaptivne specijalizacije kao što je zaključeno nakon ranijih eksperimenata s vranama iz Nove Kaledonije.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:35