'I sad ima onih koji govore da komunističkih zločina nije bilo'

VUKOVAR -O komunističkim zlodjelima ljudi su na ovim prostorima morali šutjeti desetljećima, a oni koji su pokušavali govoriti o tome bili su izloženi teroru i ubijani. U Hrvatskoj se ni danas ne priča puno o komunističkim zločinima, iako su ih osudili i Vijeće Europe i Hrvatski sabor. Ima još i onih koji govore da to nije niti istina - poručio je u svojoj propovijedi Varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je na Uskrni ponedjeljak u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova u Vukovaru predvodio misu u spomen na vukovarske žrtve komunističkog terora 1945. godine.



Upozorio je kako u posljednje vrijeme „kao da kosti mrtvih počinju progovarati, a kamo gode se krene bagerom jednostavno iskaču kosti“. Dodao je i kako svaku žrtvu treba dostojno pokopati, dok pravosuđe treba potražiti pravdu za počinitelje zločina. Biskup Mrzljak je nakon mise predvodio i molitvu kod zavjetnog križa postavljenog ispred crkve prošle godine za sve nevine hrvatske žrtve komunističkog terora koji je počeo nakon ulaska partizanskih snaga u Vukovar.



Prisjećanje na stotine žrtava počelo se obilježavati prije pet godina, a kroničar toga doba, Vukovarac Mirko Kovačić tvrdi kako je samo u noći s 12. na 13. travnja 1945. godine likvidirano najmanje 290 ljudi, uglavnom obrazovanih i uglednih Vukovaraca. U svojoj knjizi "U potrazi za istinom“ navodi i kako su još stotine građana i pripadnika hrvatske vojske ubijeni tijekom idućih mjeseci. Među žrtvama bio je i otac biskupa Mrzljaka, rođenog Vukovarca, kojem je otac Vladimir nestao 1945. godine kad je Josip imao godinu i pol, nakon čega je s majkom i sestrom otišao u očev rodni Krašić.


Mladen Obrenović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:24