ICTY: U utorak presuda Milanu Martiću

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.06.2007. u 21:34

ZAGREB - Raspravno vijeće Haškog suda će u utorak, 12. lipnja, izreći presudu u predmetu protiv Milana Martića, političkog vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, priopćio je u petak ICTY.

Martića, bivšeg ministra unutarnjih poslova i predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine tereti se u 19 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Martić je po optužnici, od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata planirao, zapovijedio i poticao progone, istrebljenje, ubojstva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačku na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Martića se tereti za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.
Cilj pothvata, koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, bio je, prema optužnici, da se "nasilno i trajno" ukloni nesrpsko stanovništvo s dijelova hrvatskog teritorija.

Martića se tereti za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.

Haško suđenje Martiću započelo je 13. prosinca 2005., i tijekom postupka tužitelji i obrana izveli su stotinjak svjedoka, među njima i premijera tzv. RSK Milana Babića koji je nekoliko dana nakon početka svjedočenja u korist tužiteljstva počinio samoubojstvo u pritvorskoj jedinici Haškog suda.

Suđenje je završilo 12. siječnja ove godine. Tužiteljstvo je za Martića zatražilo kaznu doživotnog zatvora.   (Hina)


Izdvajamo